11 juli 2025

Aanscherping kennismigrantenregeling aangekondigd

Het kabinet wil de Nederlandse kenniseconomie versterken en tegelijkertijd de instroom van migranten beperken. Daarom wordt de kennismigrantenregeling aangescherpt, zodat deze beter aansluit op het talent dat het Nederlandse bedrijfsleven nodig heeft

Verhogen salarisnorm kennismigrant

Het kabinet wil het salaris dat nodig is om als kennismigrant te worden gezien verhogen. Bij kennismigranten jonger dan 30 jaar wil het kabinet het looncriterium verhogen tot 1,1 keer het gemiddeld bruto jaarsalaris. Momenteel geldt voor deze groep een salarisnorm van minimaal € 4.171,00 bruto per maand. Als gevolg van deze voorgenomen verhoging zal de salariseis met ten minste honderden euro’s per maand stijgen.

Strengere vergunningseisen

Ook zullen de eisen voor bedrijven die een vergunning voor kennismigranten kunnen aanvragen worden verzwaard. Op dit moment moet een bedrijf ‘erkend referent’ zijn om een vergunning te kunnen aanvragen voor een kennismigrant. Daarbij wordt gekeken naar zaken als de financiële gezondheid van een bedrijf en of het bedrijf zich aan de geldende wet- en regelgeving houdt. Het is bijvoorbeeld mogelijk een vergunning af te wijzen als een bedrijf niet het wettelijk minimumloon betaalt of zich schuldig heeft gemaakt aan het tewerkstellen van illegale werknemers. Als het aan het kabinet ligt worden de huidige eisen verder verzwaard, verduidelijkt en aangescherpt. Dit kan door het laten meewegen van overtredingen van andere wetten.

Verlies erkenning als referent

Een bedrijf kan - als het twee jaar of langer geen kennismigrant in dienst heeft gehad - zijn erkenning als referent verliezen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Scholing en Personeel 2025
Heb je personeel in dienst dat een opleiding volgt? Dan kun je misschien gebruikmaken van de subsidieregeling Praktijkleren. Ook is er, onder bepaalde voorwaarden, een financiële bijdrage mogelijk vanuit het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds van jouw branche. Daarnaast zijn er verschillende andere subsidies, zoals de SLIM-subsidie en regionale regelingen. In dit artikel worden deze mogelijkheden toegelicht.
Lees verder
arrow right
Belastingdienst controleert toepassing lage Awf-premie in 2025
Werkgevers kunnen in juni 2025 een brief van de Belastingdienst ontvangen over een mogelijke herziening van de lage Awf-premie naar de hoge premie. Dit gebeurt als blijkt dat niet voldaan is aan de voorwaardelagen voor toepassing van het lage premiepercentage. Controleer zorgvuldig of een correctie nodig is en onderneem tijdig actie.
Lees verder
arrow right
Geen instemming OR voor nieuwe thuiswerkregeling
Sinds corona is het gebruikelijker geworden dat werknemers deels thuiswerken. Werkgevers hebben hiervoor vaak een aparte thuiswerkregeling gemaakt. Zo’n regeling wijzigt de arbeidsomstandigheden en vereist instemming van de ondernemingsraad (OR). Maar wat gebeurt er als een werkgever een nieuwe regeling opstelt waarin werknemers maximaal 2 dagen thuis mogen werken en de OR daar niet mee instemt?
Lees verder
arrow right