6 februari 2025

Afrekening Werkkostenregeling (WKR) 2024: Belangrijke Informatie en Deadlines

Als je in 2024 meer hebt uitgegeven dan de toegestane vrije ruimte binnen de werkkostenregeling (WKR), dan moet je dit uiterlijk in je tweede aangifte loonheffingen van 2025 verrekenen.

Alles wat je je werknemers vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt, vormt in principe loon. Je werknemers betalen hierover dan loonbelasting. Je kunt er echter ook voor kiezen om dit loon aan te wijzen als eindheffingsloon. Dit wordt ook wel de werkkostenregeling of WKR genoemd. Heel kort omschreven gelden voor bepaalde zaken nog vrijstellingen of zogenaamde nihilwaarderingen en het restant valt dan in je vrije ruimte.

Let op!

Je kunt niet alles aanwijzen in je vrije ruimte. Voor sommige zaken is dat gewoon niet toegestaan, bijvoorbeeld de bijtelling voor het privégebruik van een auto. Ook als de aanwijzing niet aan de gebruikelijkheidstoets voldoet, mag je niet aanwijzen in de vrije ruimte en moet je het loon individueel belasten bij je werknemer.

Vrije ruimte De vrije ruimte bedroeg in 2024 1,92% van je totale loonsom tot en met € 400.000 en 1,18% daarboven. Was je in 2024 meer aan dan deze vrije ruimte, dan betaal je over dit meerdere 80% eindheffing. Deze eindheffing geef je uiterlijk aan in je tweede aangifte loonheffingen van 2025. Als je per maand aangifte doet, is de deadline hiervoor 31 maart 2025. Doe je per 4 weken aangifte, dan is de deadline 23 maart 2025.

Heb je je WKR over 2024 op orde? Houd er rekening mee dat niet alle WKR-kosten uit de salarisadministratie volgen. Een deel van deze kosten moet je waarschijnlijk halen uit je financiële administratie. Beoordeel nu al de hoogte van de aangewezen kosten in de vrije ruimte in 2024, zodat de afrekening in de tweede aangifte loonheffingen 2025 straks soepel kan verlopen. Heb je daarbij hulp nodig, dan helpen wij je uiteraard graag.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingen op afwaardering van dga-schuld
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) kun je een lening aangaan bij je eigen bv. Het is belangrijk dat hierbij zakelijke voorwaarden worden toegepast, vooral als de schuld moet worden kwijtgescholden.
Lees verder
arrow right
Belasting over overwerk, bonussen en andere extra’s 2025
Waarom betaal je zoveel meer belasting over de vergoeding voor overwerk, bonussen en andere extra’s dan over je normale salaris? Dit is een vraag die je als werkgever waarschijnlijk weleens van je werknemers krijgt. Hoe zit het nu echt?
Lees verder
arrow right
Privégebruik motor van de zaak: zo zit het fiscaal
Steeds meer werknemers kiezen voor een motor van de zaak, bijvoorbeeld om files te vermijden. Maar hoe zit het fiscaal met het privégebruik van zo’n motor? In dit artikel lees je wat je als werkgever moet weten over het bepalen van het voordeel, de eigen bijdrage, en de toepassing van de werkkostenregeling (WKR).
Lees verder
arrow right