21 januari 2025

Hoeveel aftrek zorgkosten bij meerdere diëten?

Zorgkosten kunnen onder bepaalde voorwaarden van je inkomen worden afgetrokken. Dit geldt ook voor dieetkosten, mits deze zijn voorgeschreven door een arts of diëtist.

Dieetkosten gespecificeerd

Dieetkosten zijn wettelijk ook gespecificeerd naar ziektebeeld en dieettype. Per ziektebeeld en dieetvorm gelden vaste, aftrekbare bedragen. De werkelijke kosten van het dieet doen dus niet ter zake. De vaste aftrekbare bedragen variëren van € 200 tot maximaal € 3.450 (2024).

Tip!

Je vindt een overzicht van de aftrekbare bedragen, de dieetlijst, hier.

Wat bij overlap?

Bij overlappende diëten kan de vraag rijzen welk bedrag aftrekbaar is. Zo kan een dieet energieverrijkt zijn in combinatie met eiwitverrijkt, maar bijvoorbeeld ook energieverrijkt in combinatie met eiwitverrijkt en lactosebeperkt of lactosevrij. Een voorbeeld van overlappende diëten speelde voor de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Rechtbank schrapt drie van de vijf diëten

In deze zaak had een belastingplichtige voor vijf gevolgde diëten de vaste bedragen voor de extra kosten opgevoerd. Voor de rechtbank werd echter duidelijk dat twee diëten betrekking hadden op eenzelfde dieettypering en dat drie diëten deels overeenkomend waren, terwijl zij kennelijk betrekking hadden op hetzelfde ziektebeeld.

De dieetkosten die aangevoerd mochten worden als zorgkosten werden daarop beperkt tot de kosten van twee diëten, waarbij wettelijk is bepaald dat in die gevallen uitgegaan mag worden van het hoogste genoemde aftrekbare bedrag.

Bewijslast

De uitspraak maakte ook duidelijk dat de bewijslast voor de aftrek van zorgkosten bij de belastingplichtige ligt. Omdat die hiermee niet erg secuur was omgesprongen, werd de aftrek van de totale zorgkosten ook nog eens fors beperkt. Zo waren de opgevoerde reiskosten in verband met ziekte niet onderbouwd, werd van de medicijnen niet aangetoond dat deze waren verstrekt op voorschrift van een arts en ontbraken verschillende betaalbewijzen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Geen bijtelling meer voor deel- en hubfietsen van de zaak?
Als werkgever betaal je nu nog bijtelling voor een fiets van de zaak die ook privé gebruikt mag worden. Het kabinet wil dit versoepelen voor deel- en hubfietsen die niet thuis gestald worden. Deze wijziging, bedoeld om zakelijk fietsgebruik te stimuleren, wordt mogelijk opgenomen in het Belastingplan 2026.
Lees verder
arrow right
Bedrijfsoverdracht van het familiebedrijf 2025
Voor familiebedrijven staat continuïteit vaak voorop. Bij een overdracht binnen de familie komt echter meer kijken dan alleen de opvolging regelen. Fiscaal-juridische aspecten spelen een grote rol, zeker met de recente en aankomende wijzigingen in de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling (DSR). Een goede en tijdige voorbereiding is daarom essentieel om verrassingen te voorkomen en de overdracht soepel te laten verlopen.
Lees verder
arrow right
Massaal bezwaar mogelijk tegen belastingrente IB
Vanaf 8 mei 2025 vallen bezwaren tegen belastingrente op aanslagen inkomstenbelasting onder de regeling massaal bezwaar. Dit geldt ook voor andere belastingen, zoals loonbelasting en omzetbelasting. Let op: om mee te doen, moet je wel tijdig bezwaar indienen.
Lees verder
arrow right