Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

04 februari 2020

Aftrekbare en niet-aftrekbare btw

Hoe kun je niet-aftrekbare btw berekenen? Een ondernemer mag de in rekening gebrachte btw aftrekken. Echter geldt dat niet als een deel van jouw prestaties niet belast is met btw of geen economische activiteit betreft.

Gemeente exploiteert sportzalen

In een recente zaak heeft de Hoge Raad zich uitgesproken over de toe te passen berekeningswijze bij de exploitatie van een sportzaal door de gemeente.

Visie gemeente versus fiscus

De gemeente wilde de af te trekken btw berekenen door het aantal uren waarin de sportzalen belast zijn verhuurd of niet werden gebruikt, te delen door de het totale aantal uren waarin de sportzalen voor gebruik beschikbaar waren gesteld. Volgens de fiscus mogen de uren waarin de sportzalen niet werden gebruikt, niet worden aangemerkt als belaste activiteit. Daardoor viel de aftrek lager uit.

Hoge Raad geeft fiscus gelijk

De Hoge Raad geeft in zijn uitspraak de fiscus gelijk. Daarbij is van belang dat het niet permanent gebruiken van sportzalen inherent is aan de exploitatie van dergelijke sportzalen. De in aftrek te brengen btw heeft betrekking op instandhoudingskosten zoals water, elektriciteit en onderhoud. Deze kosten zijn direct verbonden met de mate van daadwerkelijk gebruik van de sportzalen.

De conclusie is dan ook dat het daadwerkelijk gerealiseerde aantal uren belaste verhuur en het totale aantal uren daadwerkelijk gebruik van de sportzalen het juiste criterium is voor het bepalen van de omvang van de aftrek van de btw.

Wil jou meer informatie over niet-aftrekbare btw? Wij adviseren je graag.

Vakantiewoning en fiscus 2020

15-09-2020

Ben jij van plan om een vakantiewoning aan te kopen? Je krijgt dan te maken met fiscale vraagstukken. Hoe zit het met de aankoop en het gebruik van de vakantiewoning? Denk aan inkomstenbelasting en onroerendezaakbelasting en mogelijk ook overdrachtsbelasting, omzetbelasting en forensenbelasting.

Assistent-account met gevoel voor automatisering

  • Zwaagdijk
  • 32-40 uur
  • opleiding accountancy of bedrijfseconomie

Stabiliseren/reorganiseren

Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.