Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

04 februari 2020

Aftrekbare en niet-aftrekbare btw

Hoe kun je niet-aftrekbare btw berekenen? Een ondernemer mag de in rekening gebrachte btw aftrekken. Echter geldt dat niet als een deel van jouw prestaties niet belast is met btw of geen economische activiteit betreft.

Gemeente exploiteert sportzalen

In een recente zaak heeft de Hoge Raad zich uitgesproken over de toe te passen berekeningswijze bij de exploitatie van een sportzaal door de gemeente.

Visie gemeente versus fiscus

De gemeente wilde de af te trekken btw berekenen door het aantal uren waarin de sportzalen belast zijn verhuurd of niet werden gebruikt, te delen door de het totale aantal uren waarin de sportzalen voor gebruik beschikbaar waren gesteld. Volgens de fiscus mogen de uren waarin de sportzalen niet werden gebruikt, niet worden aangemerkt als belaste activiteit. Daardoor viel de aftrek lager uit.

Hoge Raad geeft fiscus gelijk

De Hoge Raad geeft in zijn uitspraak de fiscus gelijk. Daarbij is van belang dat het niet permanent gebruiken van sportzalen inherent is aan de exploitatie van dergelijke sportzalen. De in aftrek te brengen btw heeft betrekking op instandhoudingskosten zoals water, elektriciteit en onderhoud. Deze kosten zijn direct verbonden met de mate van daadwerkelijk gebruik van de sportzalen.

De conclusie is dan ook dat het daadwerkelijk gerealiseerde aantal uren belaste verhuur en het totale aantal uren daadwerkelijk gebruik van de sportzalen het juiste criterium is voor het bepalen van de omvang van de aftrek van de btw.

Wil jou meer informatie over niet-aftrekbare btw? Wij adviseren je graag.

Visionplanner

Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.

Unit4

Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.

Pensioen ondernemer

Je kunt als ondernemer niet vroeg genoeg beginnen met het vormen van jouw eigen basisinkomen. Onze pensioenspecialisten staan voor je klaar!

Bijzonder uitstel betalen belasting online verlengen (29 juni)

19-06-2020

Als je in maart vanwege de coronacrisis bijzonder uitstel hebt aangevraagd voor het betalen van belastingschulden, dan verloopt dit binnenkort. Je kunt dit belastinguitstel vanaf 29 juni online verlengen. Je ontvangt van de Belastingdienst een brief dat je uitstel van betaling afloopt.

Arbeidsvoorwaarden en cao

Beperk het personeelsverloop binnen jouw organisatie met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. 

Arbeidsovereenkomsten

Arbeidsovereenkomsten zijn de basis van de samenwerkingen met jouw medewerkers.