In het definitieve 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (7e AP) zijn diverse maatregelen voor het mestbeleid voor de komende jaren opgenomen. Ondanks enkele aanpassingen blijven het ingrijpende maatregelen voor diverse sectoren.
Op het ontwerp 7e AP zijn veel reacties vanuit de sector gekomen. Ook heeft de Tweede Kamer om enkele aanpassingen gevraagd.
Dit heeft ertoe geleid dat enkele wijzigingen zijn doorgevoerd. Echter tegenover de aanpassingen staan alternatieve maatregelen, zodat de effecten op de waterkwaliteit geborgd blijven.
Hieronder staan de belangrijkste maatregelen uit het definitieve 7e AP. De maatregelen gaan in per 2023.
Op percelen bouwland op zand- en lössgrond moet je verplicht een rustgewas telen. Dit houdt in, dat je op ieder perceel één keer in de vier jaar een rustgewas moet telen. Vanaf 2027 is dit één keer in drie jaar.
Deze verplichting geldt niet voor percelen op klei- en veengrond.
De lijst met rustgewassen is nog niet definitief. Rustgewassen zijn met name grassen en granen, zoals winter- en zomertarwe, gerst, triticale, teff, spelt en quinoa. Daarnaast komen mogelijk de volgende gewassen in aanmerking: luzerne, klaver, diepwortelende sorghum, tagetes en vezelgewassen.
Bij een aantal langjarige teelten worden rustgewassen niet verplicht. Dit gaat bijvoorbeeld gelden bij asperges en boomteelt.
Heb je biologische teelten? Dan ben je voor deze teelten vrijgesteld voor het telen van rustgewassen.
Een vanggewas mais op zand- en lössgrond blijft verplicht. Na overige gewassen op bouwland op zand- en lössgrond geldt deze verplichting niet. Echter teel je uiterlijk 1 oktober geen vanggewas dan word je gekort op de stikstofgebruiksnorm van het volgende jaar. Hoe later je zaait hoe hoger de korting. Zaai je op of na 1 november het vanggewas, dan is de korting maximaal.
De bovenstaande korting geldt niet na een winterteelt. Onder winterteelten vallen waarschijnlijk de volgende teelten: gras, wintergranen, meerjarige teelten, wintergroenten zoals winterkolen, bloembollen (najaar gepoot), suikerbieten en wellicht zetmeelaardappelen.
Deze moet je uiterlijk 1 oktober inzaaien. Wil je een wintergraan telen? Dan moet je dit (vang)gewas uiterlijk 31 oktober inzaaien.
Deze uiterlijke inzaaidata staan vast. Echter er wordt een commissie ingesteld die jaarlijks beoordeelt of uitstel mogelijk is vanwege weersomstandigheden.
De basisbreedte van een verplichte bufferstrook (teeltvrije zone) langs sloten blijft 2 meter. Deze stroken kunnen smaller worden als dit vanuit de waterkwaliteit verantwoord is. Op percelen met kruidenrijk grasland wordt de zone 1 meter. Langs kwetsbare sloten is de verplichte breedte 5 meter.
Veel ingrijpende maatregelen uit het concept 7e AP zijn in stand gebleven. Bij enkele maatregelen zijn de ‘scherpe kantjes’ eraf gehaald.
Binnen het 7e AP zijn ook andere maatregelen opgenomen die vanaf 2023 gaan gelden, zoals:
Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.
Bekijk ook de andere agro gerelateerde artikelen: