13 december 2021

Agro: Extra dier- of fosfaatrechten nodig?

Het jaar 2021 is bijna ten einde. Een goed moment om een berekening te maken of je voldoende dier- of fosfaatrechten hebt. Kom je rechten tekort? Dan kun je deze leasen of kopen. Voor fosfaatrechten gelden enkele aandachtspunten.

Benodigde fosfaatrechten o.b.v. fosfaatproductie

Het aantal fosfaatrechten dat je nodig hebt is mede afhankelijk van de fosfaatproductie van jouw melkkoeien. De fosfaatproductie van jouw melkkoeien moet je baseren op de werkelijke melkproductie.

Wat telt mee bij melkproductie?

Naast de aan de melkfabriek afgeleverde melk, moet je ook de melk die aan jouw kalveren is gevoerd, meetellen. Dit telt ook voor zelfverzuivelde melk, separatiemelk, privégebruik en huisverkoop. Daarnaast blijkt uit controle dat de NVWA ook rekening houdt met jouw melkleveranties rondom de jaarwisseling.

Afroming bij overdracht fosfaatrechten

Als geen sprake is van een overdracht van fosfaatrechten in familieverband (max. derde graad bloed-of aanverwant), dan worden fosfaatrechten afgeroomd met 20%.

Uitzonderingen op afroming bij lease tussen ‘derden’

Is er sprake van lease en rond je de ‘heen- en teruglease’ binnen het kalenderjaar af? Dan wordt alleen de heenlease afgeroomd. Volgend jaar wordt het vrijwel zeker mogelijk om volledig afromingsvrij te leasen tot max. 100 kg. De heen- en teruglease moet binnen het kalenderjaar geregeld zijn.

Heb je extra rechten nodig? Laat je je dan goed informeren naar de mogelijkheden, zeker als je fosfaatrechten wilt leasen.

Tot slot

Bekijk ook de andere agro gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Internationaal fiscaal advies
Ga je met jouw werkzaamheden de grens over? Onze specialisten hebben de kennis in huis om de buitenlandse belastingregels in kaart te brengen.
Lees verder
arrow right
Ontwikkelingen rondom box 3-heffing
Heb je box 3-vermogen opgenomen in je aangifte inkomstenbelasting voor de jaren tot en met 2023? De verwachting is dat de Hoge Raad in augustus/september een uitspraak zal doen over box 3. Ter voorbereiding op deze uitspraken ontwikkelt de Belastingdienst alvast een digitaal formulier genaamd 'opgaaf werkelijk rendement'.
Lees verder
arrow right
Ronald de Vries

Ronald de Vries

Relatiebeheerder

King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Doorlopende machtiging SBA en VIA
Jaarlijks verzorgen wij de aangiften voor jou. Dit proces kan steeds efficiënter met de Serviceberichten Aanslag (SBA) en de vooraf ingevulde aangifte (VIA). Elk jaar vroegen wij deze gegevens opnieuw op. Nu kun je voor deze zaken werken met een doorlopende machtiging.
Lees verder
arrow right