29 augustus 2022

Agro: voorstel wijzigingen ‘Meststoffenwet’

De regels uit het 7e Actieprogramma Nitraat (7e AP) gaan pas in werking als de ‘Meststoffenwet’ is aangepast. Onlangs zijn enkele voorstellen gedaan om ‘Meststoffenwet’ per 1 januari 2023 op onderdelen aan te passen.

Kortere uitrijperiode voor drijfmest en vloeibaar zuiveringsslib

Met de wijziging mag je vanaf 16 maart (nu 16 februari) drijfmest en vloeibaar zuiveringsslib uitrijden. Dit geldt voor bouwland op alle grondsoorten. Voor bepaalde (vroege) gewassen blijft de begindatum van de uitrijperiode op 16 februari staan. Er gaat dan wel een meldplicht gelden.

Vaste strorijke mest op zand- en lössgrond vanaf 1 januari

Op zand- en lössgrond mag je vanaf 1 januari (was 1 februari) vaste strorijke mest aanwenden. Dit geldt voor gras- en bouwland.

.

Rustgewas verplicht op zand- en lössgrond

De verplichting uit het 7e AP, om eens in de vier jaar een rustgewas te telen, op zand- en lössgrond, wordt ook opgenomen in de ‘Meststoffenwet’.

Op perceelsniveau eenmaal rustgewas in periode 2023 t/m 2026

In de jaren 2023 t/m 2026 moet je op ieder perceel bouwland op zand- en lössgrond tenminste eenmaal een rustgewas telen. Dit geldt niet als een gewas 4 jaar onafgebroken op het perceel blijft staan of als je gewassen biologisch teelt. De verplichting is ‘perceelsgebonden’ en gaat daardoor mee over naar een eventuele nieuwe gebruiker.

De voorgestelde wijzigingen zijn nog niet definitief. Maar de kans is groot dat LNV deze regels per 1 januari 2023 invoert.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Sietse Spoelstra

Sietse Spoelstra

Belastingmedewerker

Nog geen akkoord op regeling belastingheffing met Duitsland
Vanaf 1 juli 2023 zijn er al afspraken gemaakt met onder andere België en Duitsland met betrekking tot de sociale zekerheidspositie van grenswerkers die vanuit huis werken. Wat betreft belastingheffing zijn er sinds 8 december 2023 ook overeenkomsten met België van kracht. Echter, overeenkomsten met Duitsland op dit gebied lijken voorlopig nog niet te zijn bereikt.
Lees verder
arrow right
Duurzame inzetbaarheid/verzuim
Met duurzame inzetbaarheid en verzuimmanagement voorkom, beheers en dring je verzuim terug.
Lees verder
arrow right
Casemanager
Ken jij de Wet Verbetering Poortwachter tot in de detail en ben je helemaal thuis in verzuimbeleid? Werk je graag samen met verschillende specialisten om de inzetbaarheid van de werknemers van de relaties van Omnyacc te verbeteren? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Lees verder
arrow right
Assistent accountant controlepraktijk
Ontelbare uitdagingen, afhankelijk van jouw ambities. Variërend van zelfstandig relatiebeheer tot het meewerken aan een controle. Doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden zijn hier écht aanwezig. Net als een prettige sfeer en hoge mate van professionaliteit.
    Lees verder
    arrow right