Een belangrijke eerste stap is het invoeren van jouw bouwplan bij RVO. Jouw totale bouwplan, incl. landschapselementen, heb je nodig voor diverse berekeningen.
Het is verstandig om jouw totale bouwplan (voor zover bekend) in ‘Mijn percelen’ bij te werken. Vanaf februari kun je ook jouw landschapselementen (incl. sloten) intekenen. Hiermee bepaal je jouw totale subsidiabele areaal. Met een aparte kaartlaag krijg je inzicht in de breedte van de verplichte bufferstroken langs waterlopen. Vaak zul je deze ook moeten intekenen.
Om GLB-subsidies te kunnen ontvangen moet je voldoen aan de conditionaliteit. Door de extra vrijstellingen in 2023, zal dit meestal geen probleem zijn. Let vooral op de verplichte bodembedekking op kleigrond.
Op basis van jouw bouwplan (gewassen) en landschapselementen kun je bepalen welke eco-activiteiten je al uitvoert op jouw bedrijf. Vervolgens kun je berekenen of je aan de punten en waarden (klasse ‘Brons’, ‘Zilver’ of ‘Goud’) voldoet. Voldoe je (net) niet, dan kun je nagaan welke extra eco-activiteiten nodig en haalbaar zijn om in te zetten. Het kan ook zijn dat je concludeert dat de eco-regeling geen meerwaarde biedt.
Zet je ‘bufferstroken met kruiden’ en/of ‘groene braak’ in als eco-activiteit? Dan telt de waarde van deze eco-activiteiten niet
mee als je nog geen 4%-niet-productief areaal hebt. Zie voor meer informatie de volgende pagina.
Gebruik deze ‘stappen’ als hulpmiddel bij de invulling van het GLB. Schakel jouw adviseur in als je hierbij hulp nodig hebt.
Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde nieuwsartikelen: