30 januari 2023

Agro: ‘stappenplan’ doorvoeren nieuw GLB

Een belangrijke eerste stap is het invoeren van jouw bouwplan bij RVO. Jouw totale bouwplan, incl. landschapselementen, heb je nodig voor diverse berekeningen.

Stap 1: bijwerken ‘Mijn percelen’, inclusief landschapselementen

Het is verstandig om jouw totale bouwplan (voor zover bekend) in ‘Mijn percelen’ bij te werken. Vanaf februari kun je ook jouw landschapselementen (incl. sloten) intekenen. Hiermee bepaal je jouw totale subsidiabele areaal. Met een aparte kaartlaag krijg je inzicht in de breedte van de verplichte bufferstroken langs waterlopen. Vaak zul je deze ook moeten intekenen.

Stap 2: voldoen aan conditionaliteit

Om GLB-subsidies te kunnen ontvangen moet je voldoen aan de conditionaliteit. Door de extra vrijstellingen in 2023, zal dit meestal geen probleem zijn. Let vooral op de verplichte bodembedekking op kleigrond.

Stap 3: toepassen eco-activiteiten voor extra eco-premie

Op basis van jouw bouwplan (gewassen) en landschapselementen kun je bepalen welke eco-activiteiten je al uitvoert op jouw bedrijf. Vervolgens kun je berekenen of je aan de punten en waarden (klasse ‘Brons’, ‘Zilver’ of ‘Goud’) voldoet. Voldoe je (net) niet, dan kun je nagaan welke extra eco-activiteiten nodig en haalbaar zijn om in te zetten. Het kan ook zijn dat je concludeert dat de eco-regeling geen meerwaarde biedt.

Soms rekening houden met niet-productief areaal

Zet je ‘bufferstroken met kruiden’ en/of ‘groene braak’ in als eco-activiteit? Dan telt de waarde van deze eco-activiteiten niet mee als je nog geen 4%-niet-productief areaal hebt. Zie voor meer informatie de volgende pagina.

Let op!

Gebruik deze ‘stappen’ als hulpmiddel bij de invulling van het GLB. Schakel jouw adviseur in als je hierbij hulp nodig hebt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Baangerelateerde investeringskorting (BIK)
Denk je erover om een investering te doen, maar is het lastig om de financiering rond te krijgen in deze tijd? Misschien kom je wel in aanmerking voor de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). De BIK-regeling is een investeringsregeling die het voor bedrijven aantrekkelijker maakt om in 2021 en 2022 investeringen te blijven doen. Met deze investeringskorting kunnen de meeste ondernemers onder bepaalde voorwaarden een deel van de investering verrekenen met de loonheffing. Voldoe jij aan de voorwaarden?
Lees verder
arrow right
Intern relatiebeheerder pensioen en inkomen
Bij Omnyacc is elke dag een nieuwe kans om onze klanten te ondersteunen bij hun pensioen- en inkomensvragen en wensen. Als intern relatiebeheerder pensioen en inkomen maak jij het verschil. Het is niet alleen belangrijk maar zelfs essentieel dat wij onze klanten bijstaan in het plannen van hun pensioen en het beschermen van hun inkomens. Jij bent de expert die ze door deze materie kan leiden en helpt weloverwogen beslissingen te nemen.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Beoordelen jaarrekening
Een beoordelingsverklaring kan de oplossing zijn als je meer behoefte hebt aan zekerheid. Daarnaast kun je bij ons terecht voor de verplichte beoordeling. 
Lees verder
arrow right