Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

30 januari 2023

Agro: ‘stappenplan’ doorvoeren nieuw GLB

Een belangrijke eerste stap is het invoeren van jouw bouwplan bij RVO. Jouw totale bouwplan, incl. landschapselementen, heb je nodig voor diverse berekeningen.

Stap 1: bijwerken ‘Mijn percelen’, inclusief landschapselementen

Het is verstandig om jouw totale bouwplan (voor zover bekend) in ‘Mijn percelen’ bij te werken. Vanaf februari kun je ook jouw landschapselementen (incl. sloten) intekenen. Hiermee bepaal je jouw totale subsidiabele areaal. Met een aparte kaartlaag krijg je inzicht in de breedte van de verplichte bufferstroken langs waterlopen. Vaak zul je deze ook moeten intekenen.

Stap 2: voldoen aan conditionaliteit

Om GLB-subsidies te kunnen ontvangen moet je voldoen aan de conditionaliteit. Door de extra vrijstellingen in 2023, zal dit meestal geen probleem zijn. Let vooral op de verplichte bodembedekking op kleigrond.

Stap 3: toepassen eco-activiteiten voor extra eco-premie

Op basis van jouw bouwplan (gewassen) en landschapselementen kun je bepalen welke eco-activiteiten je al uitvoert op jouw bedrijf. Vervolgens kun je berekenen of je aan de punten en waarden (klasse ‘Brons’, ‘Zilver’ of ‘Goud’) voldoet. Voldoe je (net) niet, dan kun je nagaan welke extra eco-activiteiten nodig en haalbaar zijn om in te zetten. Het kan ook zijn dat je concludeert dat de eco-regeling geen meerwaarde biedt.

Soms rekening houden met niet-productief areaal

Zet je ‘bufferstroken met kruiden’ en/of ‘groene braak’ in als eco-activiteit? Dan telt de waarde van deze eco-activiteiten niet mee als je nog geen 4%-niet-productief areaal hebt. Zie voor meer informatie de volgende pagina.

Let op!

Gebruik deze ‘stappen’ als hulpmiddel bij de invulling van het GLB. Schakel jouw adviseur in als je hierbij hulp nodig hebt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Starten

Starten

Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af waar je niet altijd kennis van hebt. Graag zetten wij samen met jou de eerste stap tot succes!
Snelstart

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.