5 februari 2024

Agro: stikstoftotaalnorm en derogatienorm

Afhankelijk van de ligging van het perceel is de hoogte van de stikstoftotaalnorm en de derogatienorm. Denk hierbij aan NV-gebieden, grondwaterbeschermings-gebieden en Natura 2000-gebieden. In ‘Mijn percelen’ kun je nagaan welke gebieden voor jou van toepassing zijn.

Forse uitbreiding NV-gebieden

Alle zand- en lössgronden in de provincies Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg zijn, evenals in 2023, aangewezen als NV-gebied. Daarnaast zijn, over heel Nederland, veel extra gebieden als NV-gebied aangewezen. Veel percelen in de eerder aangewezen waterschappen, vallen er nu buiten.

Lagere normen
Voor percelen in NV-gebieden geldt de lagere derogatienorm (2024: 210 i.p.v. 230 kg stikstof per ha). Daarnaast is op alle percelen in NV-gebieden (ook op niet-derogatiebedrijven) de stikstoftotaalnorm met 5% verlaagd. Dit geldt voor alle grondsoorten en alle teelten.

Lagere normen in grondwaterbeschermingsgebieden

Op percelen zand- en lössgrond in bovengenoemde provincies, die liggen in grondwaterbeschermings-gebieden is de stikstoftotaalnorm zelfs met 10% verlaagd. Dit geldt voor alle bedrijven (ook niet-derogatiebedrijven). De lagere norm geldt voor percelen die voor meer dan 50% in zo’n gebied liggen.

Geen derogatienorm in/rondom N2000-gebieden

Voor percelen in een Natura 2000-gebied geldt vanaf 2023 geen derogatienorm meer. Voor veel Natura 2000-gebieden geldt vanaf 2024 ook dat de derogatienorm niet meer van toepassing is voor percelen die voor meer dan 50% liggen in een zone van 250 meter rondom deze gebieden.

Kaartlagen in ‘Mijn Percelen’

In ‘Mijn percelen’ is inzichtelijk gemaakt welke ‘gebieden’ op jouw percelen van toepassing zijn. Hiervoor kun je de volgende kaartlagen aanzetten: ‘NV-gebied’, ‘Grondwaterbeschermingsgebied’ en/of ‘Derogatievrije zone’. Om deze kaartlagen in ‘Mijn percelen’ in te kunnen zien moet je ver genoeg inzoomen.

Tot slot

De wijzigingen kunnen veel effect hebben op jouw gebruiksruimte. Ga na wat de ‘status’ is van jouw percelen en hanteer de juiste normen. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij ondersteunen je graag.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Duurzame inzetbaarheid/verzuim
Met duurzame inzetbaarheid en verzuimmanagement voorkom, beheers en dring je verzuim terug.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
SDE++ aanvraagperiode heropent op 10 september 2024
Vanaf 10 september 2024, 9.00 uur, opent de aanvraagperiode voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Deze regeling subsidieert grootschalige duurzame energieprojecten en heeft een budget van €11,5 miljard, €3,5 miljard meer dan begroot.
Lees verder
arrow right
Intern relatiebeheerder pensioen en inkomen
Bij Omnyacc is elke dag een nieuwe kans om onze klanten te ondersteunen bij hun pensioen- en inkomensvragen en wensen. Als intern relatiebeheerder pensioen en inkomen maak jij het verschil. Het is niet alleen belangrijk maar zelfs essentieel dat wij onze klanten bijstaan in het plannen van hun pensioen en het beschermen van hun inkomens. Jij bent de expert die ze door deze materie kan leiden en helpt weloverwogen beslissingen te nemen.
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right