5 februari 2024

Agro: stikstoftotaalnorm en derogatienorm

Afhankelijk van de ligging van het perceel is de hoogte van de stikstoftotaalnorm en de derogatienorm. Denk hierbij aan NV-gebieden, grondwaterbeschermings-gebieden en Natura 2000-gebieden. In ‘Mijn percelen’ kun je nagaan welke gebieden voor jou van toepassing zijn.

Forse uitbreiding NV-gebieden

Alle zand- en lössgronden in de provincies Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg zijn, evenals in 2023, aangewezen als NV-gebied. Daarnaast zijn, over heel Nederland, veel extra gebieden als NV-gebied aangewezen. Veel percelen in de eerder aangewezen waterschappen, vallen er nu buiten.

Lagere normen
Voor percelen in NV-gebieden geldt de lagere derogatienorm (2024: 210 i.p.v. 230 kg stikstof per ha). Daarnaast is op alle percelen in NV-gebieden (ook op niet-derogatiebedrijven) de stikstoftotaalnorm met 5% verlaagd. Dit geldt voor alle grondsoorten en alle teelten.

Lagere normen in grondwaterbeschermingsgebieden

Op percelen zand- en lössgrond in bovengenoemde provincies, die liggen in grondwaterbeschermings-gebieden is de stikstoftotaalnorm zelfs met 10% verlaagd. Dit geldt voor alle bedrijven (ook niet-derogatiebedrijven). De lagere norm geldt voor percelen die voor meer dan 50% in zo’n gebied liggen.

Geen derogatienorm in/rondom N2000-gebieden

Voor percelen in een Natura 2000-gebied geldt vanaf 2023 geen derogatienorm meer. Voor veel Natura 2000-gebieden geldt vanaf 2024 ook dat de derogatienorm niet meer van toepassing is voor percelen die voor meer dan 50% liggen in een zone van 250 meter rondom deze gebieden.

Kaartlagen in ‘Mijn Percelen’

In ‘Mijn percelen’ is inzichtelijk gemaakt welke ‘gebieden’ op jouw percelen van toepassing zijn. Hiervoor kun je de volgende kaartlagen aanzetten: ‘NV-gebied’, ‘Grondwaterbeschermingsgebied’ en/of ‘Derogatievrije zone’. Om deze kaartlagen in ‘Mijn percelen’ in te kunnen zien moet je ver genoeg inzoomen.

Tot slot

De wijzigingen kunnen veel effect hebben op jouw gebruiksruimte. Ga na wat de ‘status’ is van jouw percelen en hanteer de juiste normen. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij ondersteunen je graag.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Accountant Zwaagdijk
Ben je benieuwd of je het maximale haalt uit jouw financiële administratie, of je genoeg doet aan verzuimpreventie of hoe jij er financieel voor staat wanneer je met pensioen gaat? Onze accountants en specialisten kunnen je adviseren en ondersteunen in elke fase van het ondernemerschap. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal, denken met je mee en proberen samen met jou alles uit jouw onderneming te halen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Lees verder
arrow right
Stijging minimumloon per 1 juli 2024
Aan de hand van de cao-lonen wordt doorgaans in januari en juli een indexatie gedaan van het minimumloon. Per 1 juli van dit jaar gaat het minimumloon opnieuw omhoog. Daarnaast stijgt per juli van dit jaar het minimumloon extra met 1,2% als gevolg van een aangenomen amendement vanuit de Tweede Kamer.
Lees verder
arrow right
Piet Nauta

Piet Nauta

Assistent-accountant

Jurist arbeids- en ondernemingsrecht
Heb je ervaring op arbeids- en ondernemingsrechtelijk gebied en zet je deze kennis graag in voor klanten?
Lees verder
arrow right
Wilma Vergnes

Wilma Vergnes

Managementassistente