22 augustus 2023

Agro: vanggewas als ‘verplicht rustgewas’

Heb je zand- en lössgrond? Dan ben je verplicht om in de jaren 2023 t/m 2026 tenminste één jaar een rustgewas te telen. Dit mag je ook invullen met een vroeg ingezaaid vanggewas. Je kunt dit mogelijk dit jaar nog toepassen.

Verplichting vanuit 7e Actieprogramma (7e AP) en GLB

De verplichting om op ieder perceel een rustgewas te telen op zand- en lössgrond komt vanuit het 7e AP. Echter dit is ook opgenomen in de basisvoorwaarden voor het GLB (GLMC 7: Gewasrotatie op bouwland).

Lijst met rustgewassen, ook vroege teelt vanggewas

In de regelgeving is een lijst met toegestane rustgewassen opgenomen. Op deze lijst staat ook een ‘korte teelt gevolgd door een vroeg ingezaaid onbemest vanggewas’.

Voorwaarden vanggewas

Wil je een vanggewas als rustgewas inzetten? Dan geldt dat je:

  • het vanggewas uiterlijk 1 september inzaait
  • het vanggewas pas vernietigt vanaf 1 februari
  • het vanggewas niet bemest

Op dit moment is nog niet duidelijk hoe je kunt melden dat je een vanggewas inzet als rustgewas. Speelt dit bij jou? Geef dit dan aan ons door, zodat we dit ‘melden’ voor jou in de gaten kunnen houden.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingadviseur
Word onderdeel van ons team, waar klantgerichtheid en kwaliteit voorop staat. Als belastingadviseur ben je niet alleen sparringpartner voor klanten, maar ook voor collega's. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen door de interne en externe trainingen. Met jouw proactieve houding ben jij klaar om bij te dragen aan ons succesvolle kantoor. 
Lees verder
arrow right
Herfinancieren
Het optimaliseren van een financieringsstructuur, oftewel herfinancieren, gebeurt steeds vaker.
Lees verder
arrow right
Nieuwe aanpassingen bedrijfsopvolgingsregelingen per 2025 en 2026
Er zullen verdere wijzigingen worden doorgevoerd in de bedrijfsopvolgingsregeling en de doorschuifregeling bij schenken en overlijden. Vorig jaar zijn al wijzigingen voor de BOR en DSR per 2024 en 2025 in de wet opgenomen. Het kabinet kondigt nu in een internetconsultatie nog verdere aanpassingen per 2025 en 2026 aan. Welke zijn dit?
Lees verder
arrow right
Fiscale bijeenkomst Den Helder
Op woensdagavond 8 november 2023 verzorgen wij een fiscale bijeenkomst met actuele ontwikkelingen en nuttige tips. Tijdens deze avond passeren diverse fiscale ontwikkelingen de revue en worden andere belangrijke belastingonderwerpen besproken waar je (mogelijk) mee te maken krijgt. Uiteraard wordt er ook ingegaan op de ontwikkelingen naar aanleiding van het Belastingplan 2024. Kom jij ook?
Lees verder
arrow right