10 september 2024

Bankrekening met BEM-clausule in box 3

Een bankrekening met een BEM-clausule behoort tot de bezittingen in box 3. Deze wordt gewaardeerd op de nominale waarde; de BEM-clausule heeft geen invloed op de waardering.

BEM-clausule

Een bankrekening met een BEM-clausule is geblokkeerd en kan alleen met toestemming van de kantonrechter worden gedeblokkeerd. Zo’n bankrekening wordt gebruikt om bijvoorbeeld een erfenis, schenking of schadevergoeding die een minderjarige ontvangt te beschermen. BEM staat voor ‘Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen’.

Let op!

Zonder toestemming van de kantonrechter kan er dus geen geld van een bankrekening met BEM-clausule worden opgenomen. Dit geldt niet voor de rente op deze bankrekening. Deze mag wel tussentijds zonder toestemming worden opgenomen.

Normaal gesproken vervalt de BEM-clausule automatisch als het minderjarige kind 18 jaar wordt. In sommige gevallen is de BEM-clausule ook mogelijk tot latere leeftijd.

Box 3

De Belastingdienst geeft aan dat een bankrekening met een BEM-clausule gewoon tot box 3 behoort tegen de nominale waarde. De BEM-clausule heeft hier dus geen invloed op. Er is geen vrijstelling in de wet op de inkomstenbelasting opgenomen voor bankrekeningen met een BEM-clausule.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Beperkte gemeenschap van goederen in 2024
Ben je na 1 januari 2018 getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden? Voor jou geldt dan de beperkte gemeenschap van goederen. Ben je ondernemer? Dan doe je er verstandig aan om huwelijkse voorwaarden overeen te komen met jouw aanstaande echtgenoot of geregistreerd partner.
Lees verder
arrow right
10 Belastingtips voor jouw inkomstenbelastingaangifte 2023
Voor het jaar 2023 is het tijd om je inkomstenbelastingaangifte in te dienen. Benieuwd waar je op moet letten om jezelf niet tekort te doen? Hier zijn tien aandachtspunten op een rij.
Lees verder
arrow right
Schenkbelasting en vermogen in box 3 bij schenking 'vrij van recht'
Bij een schenking is de ontvanger verantwoordelijk voor het betalen van schenkbelasting. Bij een schenking 'vrij van recht' komen de schenker en ontvanger echter overeen dat de schenker deze belasting betaalt. De Belastingdienst heeft uitgelegd welke gevolgen dit kan hebben voor het vermogen en daarmee voor de verschuldigde belasting in box 3.
Lees verder
arrow right