21 augustus 2024

Belastingdienst start met definitieve aanslagen inkomstenbelasting 2021

De Belastingdienst begint met het opleggen van definitieve aanslagen inkomstenbelasting over 2021, voor zover deze nog niet eerder waren opgelegd vanwege mogelijke inkomsten in box 3. Voorafgaand aan de aanslagen ontvangen belastingplichtigen een brief waarin wordt uitgelegd waarom de definitieve aanslag mogelijk nog onjuist is.

De eerste brieven worden in augustus 2024 verzonden naar een eerste groep belastingplichtigen.

Aanslag wellicht onjuist

De Belastingdienst legt de aanslagen over 2021 de komende tijd op, omdat dit binnen de wettelijke termijn van drie jaar moet gebeuren. Deze aanslagen kunnen echter onjuist zijn, omdat er nog geen rekening kan worden gehouden met het feit dat in box 3 het werkelijke rendement moet worden belast als dit lager is dan het forfaitaire rendement.

Duidelijkheid Hoge Raad

De Belastingdienst was in afwachting van duidelijkheid van de Hoge Raad over de Wet rechtsherstel box 3 en de Overbruggingswet box 3 en kan hier nog geen rekening mee houden voor de definitieve aanslagen over 2021.

Berekening werkelijk rendement

De Belastingdienst werkt nog aan een formulier waarmee het werkelijke rendement kan worden doorgegeven. Dit formulier is naar verwachting echter pas in de zomer van 2025 beschikbaar. Ook hierover ontvangen genoemde belastingplichtigen een brief.

Te veel betaald?

Blijkt achteraf dat er te veel belasting is betaald, dan wordt dit terugbetaald of het wordt verrekend met nog te betalen belasting.

Te weinig betaald?

Moet er belasting betaald worden, let dan op voor wanneer je dit moet betalen. Dit moet ook als nog niet zeker is of het inkomen in box 3 achteraf alsnog lager wordt vastgesteld.

Let op!

Op jouw definitieve aanslag staat ook aangegeven hoe je bezwaar kunt maken, als je dit wilt. Je kunt hier altijd even met jouw adviseur over overleggen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Check jouw definitieve aanslag IB 2023 voor box 3
Heb jij box 3-vermogen en ontvang jij een definitieve aanslag inkomstenbelasting 2023? Onderzoek dan of het verstandig is om hier tegen in bezwaar te komen.
Lees verder
arrow right
10 Belastingtips voor jouw inkomstenbelastingaangifte 2023
Voor het jaar 2023 is het tijd om je inkomstenbelastingaangifte in te dienen. Benieuwd waar je op moet letten om jezelf niet tekort te doen? Hier zijn tien aandachtspunten op een rij.
Lees verder
arrow right