Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

15 april 2022

Belastingvrije attentie werknemer 

Wat is belast loon? In principe vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen aan een werknemer. Het is mogelijk om binnen de werkkostenregeling (WKR) een persoonlijke attentie onbelast aan jouw werknemer te geven. In sommige gevallen kan dit echter zelfs belastingvrij zonder gebruik van de WKR.

Geen verband met arbeidsrelatie

Als je iets aan jouw werknemer geeft dat geen verband houdt met de arbeidsrelatie, kan dit belastingvrij. In dat geval is namelijk geen sprake van loon.

Tip!

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fruitmand voor een zieke werknemer of een rouwkrans bij overlijden.

Alles wat je in verband met de persoonlijke relatie geeft in plaats van in verband met de arbeidsrelatie, is geen loon. Dit kan daarom belastingvrij.

Kleinegeschenkenregeling

De vraag of iets in verband met een persoonlijke relatie of in verband met de arbeidsrelatie wordt gegeven, kan voer voor discussie zijn met de Belastingdienst. Om discussies te voorkomen over relatief geringe bedragen is de zogenaamde kleinegeschenkenregeling geïntroduceerd. Als je aan de volgende voorwaarden voldoet, gaat de Belastingdienst er daarom vanuit dat er geen sprake is van loon, dit kan dus belastingvrij:

  • je geeft een persoonlijk attentie,
  • dit betreft geen geld of een waardebon,
  • de situatie waarin je dit geeft, is ook aanleiding voor anderen om zo’n persoonlijke attentie te geven, en
  • de factuurwaarde, inclusief btw, van de persoonlijke attentie is maximaal € 25.

Tip!

Bezorgkosten tellen niet mee in de maximale waarde van € 25 als deze apart op de factuur staan of apart zijn gefactureerd.

Persoonlijke attentie

De Belastingdienst legt uit dat van een persoonlijke attentie sprake is als de persoon van de werknemer vooropstaat bij het geven van de attentie. Of de werknemer recht heeft op de attentie, is niet van belang. De Belastingdienst noemt een bos bloemen op de verjaardag van de werknemer als voorbeeld van een persoonlijke attentie.

Let op!
Volgens de Belastingdienst zijn een kerstpakket, een chocoladeletter met Sinterklaas en een bloemetje op de eerste werkdag geen persoonlijke attenties.

Tip!

Voldoe je niet (helemaal) aan de voorwaarden van de kleinegeschenkenregeling, de factuurwaarde is bijvoorbeeld meer dan € 25? Dan kan er nog steeds sprake zijn van geen loon als er geen verband met de dienstbetrekking is. Houd er dan wel rekening mee dat je hierover misschien in discussie komt met de Belastingdienst.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Eindheffing werkkostenregeling

Eindheffing werkkostenregeling

15-03-2022

Met de werkkostenregeling kun je als werkgever onbelast zaken aan je personeel vergoeden, verstrekken en ter beschikking stellen. Ben je eindheffing verschuldigd? Geef dit dan uiterlijk in het tweede aangiftetijdvak van het volgende jaar aan.
Salarisadministratie

Salarisadministratie

Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Reiskostenvergoedingen van werknemers onder de loep

Reiskostenvergoedingen van werknemers onder de loep

13-05-2022

Het ministerie van Financiën onderzoek doen naar de reiskostenvergoedingen van werknemers. Dit blijkt uit antwoord op Kamervragen over de invloed van de gestegen brandstofprijzen op het woon-werkverkeer.
Melanie Schintz-Privée

Melanie Schintz-Privée

Registeraccountant

De Hoornse wensboom

De Hoornse wensboom

In deze bijzondere tijd willen wij van Omnyacc in samenwerking met Voor een mooie stad de lach op het gezicht toveren bij zoveel mogelijk mensen! Dit willen wij doen door wensen in vervulling te laten gaan. Iedereen kan een wens achterlaten tot en met 31 december. In het nieuwe jaar gaan we zoveel mogelijk wensen uit laten komen. Andere ondernemers kunnen ook meedoen als wensvervuller. Doe jij ook mee?
Basecone

Basecone

Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.