24 maart 2025

Beperking compensatie transitievergoeding bij langdurige ziekte

Werkgevers kunnen compensatie krijgen voor de transitievergoeding bij ontslag van een langdurig zieke werknemer. Het kabinet wil deze compensatie in de toekomst beperken tot kleine werkgevers.

Regeling compensatie transitievergoeding

Als een werknemer meer dan twee jaar ziek is, kun je bij het UWV ontslag aanvragen voor de werknemer. Deze werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. Voor deze transitievergoeding kun je compensatie vragen bij het UWV via de regeling compensatie transitievergoeding.

Alleen nog voor kleine werkgevers?

Het kabinet heeft een wetsvoorstel voorgelegd waarin de mogelijkheid voor compensatie beperkt wordt tot kleine werkgevers. Dit levert een structurele besparing op van ongeveer € 380 miljoen en draagt bij aan houdbare overheidsfinanciën. Het kabinet vindt dat de beperking moet kunnen omdat van middelgrote en grote werkgevers verwacht kan worden dat ze financieel draagkrachtig genoeg zijn om de transitievergoeding zelf te dragen.

Wie is klein?

Een kleine werkgever is in het wetsvoorstel een werkgever met een loonsom tot en met 25 keer het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer per kalenderjaar. Daarbij wordt gekeken naar het totaal van het premieplichtige loon van de werkgever twee jaar eerder. Dit gebeurt nu ook al voor de vaststelling van de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds. In 2025 is een werkgever klein voor deze premie als het totale premieplichtige loon over 2023 niet hoger was dan € 990.000.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Estate planning 2025
Kan je kind een financieel ruggensteuntje goed gebruiken? Bijvoorbeeld voor studiekosten, de aankoop van een woning of bij het verlies van een baan? Of misschien wil je kind een langgekoesterde droom van een eigen bedrijf verwezenlijken of het stokje van het familiebedrijf overnemen? Jouw financiële hulp zou dat mogelijk kunnen maken! Laat je inspireren door deze advieswijzer.
Lees verder
arrow right
Transitievergoeding bij ontslag en overige vergoedingen 2025
Wanneer een werkgever het initiatief neemt om een arbeidsovereenkomst te beëindigen, is in veel gevallen een transitievergoeding verschuldigd. Maar wanneer geldt deze verplichting precies? Zijn er uitzonderingen? En hoe wordt de vergoeding berekend?
Lees verder
arrow right
Ontslagrecht 2025
In dit artikel geven we je de stand van zaken met betrekking tot het actuele ontslagrecht. Wanneer mag je iemand ontslaan, welke route moet je bewandelen en wat moet je vastleggen?
Lees verder
arrow right