24 maart 2025

Beperking compensatie transitievergoeding bij langdurige ziekte

Werkgevers kunnen compensatie krijgen voor de transitievergoeding bij ontslag van een langdurig zieke werknemer. Het kabinet wil deze compensatie in de toekomst beperken tot kleine werkgevers.

Regeling compensatie transitievergoeding

Als een werknemer meer dan twee jaar ziek is, kun je bij het UWV ontslag aanvragen voor de werknemer. Deze werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. Voor deze transitievergoeding kun je compensatie vragen bij het UWV via de regeling compensatie transitievergoeding.

Alleen nog voor kleine werkgevers?

Het kabinet heeft een wetsvoorstel voorgelegd waarin de mogelijkheid voor compensatie beperkt wordt tot kleine werkgevers. Dit levert een structurele besparing op van ongeveer € 380 miljoen en draagt bij aan houdbare overheidsfinanciën. Het kabinet vindt dat de beperking moet kunnen omdat van middelgrote en grote werkgevers verwacht kan worden dat ze financieel draagkrachtig genoeg zijn om de transitievergoeding zelf te dragen.

Wie is klein?

Een kleine werkgever is in het wetsvoorstel een werkgever met een loonsom tot en met 25 keer het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer per kalenderjaar. Daarbij wordt gekeken naar het totaal van het premieplichtige loon van de werkgever twee jaar eerder. Dit gebeurt nu ook al voor de vaststelling van de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds. In 2025 is een werkgever klein voor deze premie als het totale premieplichtige loon over 2023 niet hoger was dan € 990.000.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Pseudo-eindheffing RVU: versoepeling verlengd tot 2028
De huidige versoepeling van de RVU-regeling (Regeling Vervroegde Uittreding) loopt af eind 2025. In oktober 2024 werd al een akkoord bereikt over een verlenging van deze versoepeling voor mensen met zwaar werk. In de Voorjaarsnota 2025 is nu bovendien opgenomen dat de versoepeling wordt verlengd én dat de drempelvrijstelling wordt verhoogd.
Lees verder
arrow right
Kinderopvang wordt goedkoper: hogere toeslagen in 2026 en 2027
In 2026 en 2027 worden de kosten voor kinderopvang aanzienlijk verlaagd. Ouders met lage en middeninkomens ontvangen hogere vergoedingen via de kinderopvangtoeslag. Uiteindelijk zullen alle werkende ouders vanaf 2029 recht krijgen op de maximale vergoeding van 96%.
Lees verder
arrow right
Thuiswerkregeling Nederland-Duitsland aangepast
Nederland en Duitsland hebben afgesproken om het belastingverdrag te wijzigen, specifiek met het oog op thuiswerkende grenswerkers. Inwoners van het ene land die voor een werkgever in het andere land werken, mogen straks tot maximaal 34 dagen per kalenderjaar thuiswerken zonder dat ze daardoor in beide landen belasting over hun inkomen hoeven te betalen.
Lees verder
arrow right