24 maart 2025

Beperking compensatie transitievergoeding bij langdurige ziekte

Werkgevers kunnen compensatie krijgen voor de transitievergoeding bij ontslag van een langdurig zieke werknemer. Het kabinet wil deze compensatie in de toekomst beperken tot kleine werkgevers.

Regeling compensatie transitievergoeding

Als een werknemer meer dan twee jaar ziek is, kun je bij het UWV ontslag aanvragen voor de werknemer. Deze werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. Voor deze transitievergoeding kun je compensatie vragen bij het UWV via de regeling compensatie transitievergoeding.

Alleen nog voor kleine werkgevers?

Het kabinet heeft een wetsvoorstel voorgelegd waarin de mogelijkheid voor compensatie beperkt wordt tot kleine werkgevers. Dit levert een structurele besparing op van ongeveer € 380 miljoen en draagt bij aan houdbare overheidsfinanciën. Het kabinet vindt dat de beperking moet kunnen omdat van middelgrote en grote werkgevers verwacht kan worden dat ze financieel draagkrachtig genoeg zijn om de transitievergoeding zelf te dragen.

Wie is klein?

Een kleine werkgever is in het wetsvoorstel een werkgever met een loonsom tot en met 25 keer het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer per kalenderjaar. Daarbij wordt gekeken naar het totaal van het premieplichtige loon van de werkgever twee jaar eerder. Dit gebeurt nu ook al voor de vaststelling van de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds. In 2025 is een werkgever klein voor deze premie als het totale premieplichtige loon over 2023 niet hoger was dan € 990.000.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Controleer op tijd je Wtl-beschikking 2024
Werkgevers ontvangen uiterlijk 1 augustus 2025 de beschikking over het lage-inkomensvoordeel (LIV) en/of loonkostenvoordeel (LKV) voor 2024. Controleer deze goed.
Lees verder
arrow right
Belastingdienst en NSR bundelen krachten voor betere schuldhulp
De Belastingdienst en de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) gaan nauwer samenwerken om mensen met problematische schulden sneller en effectiever te helpen. Via het platform Geldfit worden burgers en ondernemers laagdrempelig begeleid naar passende schuldhulp. Uit eerdere pilots blijkt dat deze aanpak succesvol is.
Lees verder
arrow right
Belastingdienst controleert toepassing lage Awf-premie in 2025
Werkgevers kunnen in juni 2025 een brief van de Belastingdienst ontvangen over een mogelijke herziening van de lage Awf-premie naar de hoge premie. Dit gebeurt als blijkt dat niet voldaan is aan de voorwaardelagen voor toepassing van het lage premiepercentage. Controleer zorgvuldig of een correctie nodig is en onderneem tijdig actie.
Lees verder
arrow right