Vanaf april stopt de Belastingdienst deels met het beslag leggen op loon of uitkering. De reden hiervoor is dat er nog geen rekening is gehouden met de wijziging van de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is het loon (minimumbedrag) dat overblijft na beslag om in de basiskosten van het levensonderhoud te voorzien.
Bij personen met een belastingschuld kan de Belastingdienst beslag leggen op loon, uitkering of vermogen.
De nieuwe beslagvrije voet geldt alleen voor beslagen die op 1 januari van dit jaar al meer dan een jaar lopen. Om technische redenen heeft de Belastingdienst deze nieuwe berekening nog niet kunnen maken en is er wellicht te veel of te weinig loon of uitkering ingehouden in januari, februari of maart van dit jaar.
In die gevallen stopt het beslag op loon en uitkering waarvan de beslagvrije voet niet op tijd is berekend, ook als de belastingschuld nog niet is afbetaald. Werkgever of uitkeringsinstantie ontvangt hierover dan een brief.
De Belastingdienst gaat eerst de nieuwe beslagvrije voet berekenen. Pas daarna wordt een beslag op loon of uitkering indien mogelijk hervat. Is er in januari t/m maart te veel beslag gelegd, dan ontvangt men dit automatisch terug.
Heb je vragen over beslaglegging op loon? Neem gerust contact met ons op.