Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

2 augustus 2022

Besluit rechtsherstel box 3, voorkoming dubbele belasting gepubliceerd

Heb je recht op het rechtsherstel box 3? En ben je binnenlands belastingplichtig in Nederland, maar heb je ook buitenlandse bezittingen en schulden? Dan kun je onder voorwaarden gebruikmaken van een ‘goedkeuring’ van de staatsecretaris bij de berekening van de voorkoming van dubbele belasting.

Rechtsherstel box 3

Eind 2021 oordeelde de Hoge Raad dat de belastingheffing over vermogen in box 3 in strijd is met het Eerste Protocol bij het EVRM als het werkelijke rendement lager is dan het forfaitaire rendement. De Hoge Raad stelde dat het voordeel uit sparen en beleggen moest worden bepaald op het werkelijk behaalde rendement.

Het oordeel van de Hoge Raad betekent dat de Belastingdienst rechtsherstel moet gaan bieden. Inmiddels is de Belastingdienst begonnen met het rechtsherstel voor een eerste doelgroep.

Voorkoming dubbele belasting

Heb je  buitenlandse bezittingen en schulden, dan heb je recht op een voorkoming van dubbele belasting. De systematiek voor de berekening van deze voorkoming sluit echter niet volledig aan bij de berekeningswijze van het rechtsherstel box 3. Daarom heeft de staatssecretaris goedgekeurd dat voor de berekening van de voorkoming van dubbele belasting rekening gehouden mag worden met de berekening van het rechtsherstel.

Deze goedkeuring geldt alleen als de berekening van het rechtsherstel box 3 leidt tot een verlaging van het voordeel uit sparen en beleggen in box 3.

Toepassing goedkeuring

Een verzoek om toepassing van de goedkeuring is in principe niet nodig. Als je aanspraak kunt maken op de goedkeuring, zou je hierover automatisch bericht moeten krijgen van de Belastingdienst.

Heb je vragen hierover? Neem dan gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Ondernemingsrecht

Ondernemingsrecht

Een contract of een overeenkomst opstellen? Onze juristen ondersteunen je graag.
Beginnend Assistent-accountant

Beginnend Assistent-accountant

  • Schagen
  • 32-40 uur
  • HBO-BE/Accountancy of Finance & Controle
Rapportages en dashboarding

Rapportages en dashboarding

Financiële rapportages geven inzicht in jouw financiële situatie en vormen de basis voor strategische beslissingen.
Arbeidsvoorwaarden en cao

Arbeidsvoorwaarden en cao

Beperk het personeelsverloop binnen jouw organisatie met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.