2 augustus 2022

Besluit rechtsherstel box 3, voorkoming dubbele belasting gepubliceerd

Heb je recht op het rechtsherstel box 3? En ben je binnenlands belastingplichtig in Nederland, maar heb je ook buitenlandse bezittingen en schulden? Dan kun je onder voorwaarden gebruikmaken van een ‘goedkeuring’ van de staatssecretaris bij de berekening van de voorkoming van dubbele belasting.

Rechtsherstel box 3

Eind 2021 oordeelde de Hoge Raad dat de belastingheffing over vermogen in box 3 in strijd is met het Eerste Protocol bij het EVRM als het werkelijke rendement lager is dan het forfaitaire rendement. De Hoge Raad stelde dat het voordeel uit sparen en beleggen moest worden bepaald op het werkelijk behaalde rendement.

Het oordeel van de Hoge Raad betekent dat de Belastingdienst rechtsherstel moet gaan bieden. Inmiddels is de Belastingdienst begonnen met het rechtsherstel voor een eerste doelgroep.

Voorkoming dubbele belasting

Heb je  buitenlandse bezittingen en schulden, dan heb je recht op een voorkoming van dubbele belasting. De systematiek voor de berekening van deze voorkoming sluit echter niet volledig aan bij de berekeningswijze van het rechtsherstel box 3. Daarom heeft de staatssecretaris goedgekeurd dat voor de berekening van de voorkoming van dubbele belasting rekening gehouden mag worden met de berekening van het rechtsherstel.

Deze goedkeuring geldt alleen als de berekening van het rechtsherstel box 3 leidt tot een verlaging van het voordeel uit sparen en beleggen in box 3.

Toepassing goedkeuring

Een verzoek om toepassing van de goedkeuring is in principe niet nodig. Als je aanspraak kunt maken op de goedkeuring, zou je hierover automatisch bericht moeten krijgen van de Belastingdienst.

Heb je vragen hierover? Neem dan gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Wtl beschikking 2023
Als je in 2023 recht hebt gehad op LIV, jeugd-LIV en/of een LKV dan heb je waarschijnlijk een voorlopige berekening Wtl 2023 ontvangen. Het is belangrijk om deze voor 1 mei 2024 te controleren op juistheid en eventuele fouten te corrigeren.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Btw-herzieningsregeling vanaf 2026
Vanaf 2026 wil het kabinet een btw-herzieningsregeling introduceren voor kostbare diensten met betrekking tot onroerende zaken. Je kunt wellicht btw besparen door nu al op dit voorstel te anticiperen.
Lees verder
arrow right