2 augustus 2022

Besluit rechtsherstel box 3, voorkoming dubbele belasting gepubliceerd

Heb je recht op het rechtsherstel box 3? En ben je binnenlands belastingplichtig in Nederland, maar heb je ook buitenlandse bezittingen en schulden? Dan kun je onder voorwaarden gebruikmaken van een ‘goedkeuring’ van de staatssecretaris bij de berekening van de voorkoming van dubbele belasting.

Rechtsherstel box 3

Eind 2021 oordeelde de Hoge Raad dat de belastingheffing over vermogen in box 3 in strijd is met het Eerste Protocol bij het EVRM als het werkelijke rendement lager is dan het forfaitaire rendement. De Hoge Raad stelde dat het voordeel uit sparen en beleggen moest worden bepaald op het werkelijk behaalde rendement.

Het oordeel van de Hoge Raad betekent dat de Belastingdienst rechtsherstel moet gaan bieden. Inmiddels is de Belastingdienst begonnen met het rechtsherstel voor een eerste doelgroep.

Voorkoming dubbele belasting

Heb je  buitenlandse bezittingen en schulden, dan heb je recht op een voorkoming van dubbele belasting. De systematiek voor de berekening van deze voorkoming sluit echter niet volledig aan bij de berekeningswijze van het rechtsherstel box 3. Daarom heeft de staatssecretaris goedgekeurd dat voor de berekening van de voorkoming van dubbele belasting rekening gehouden mag worden met de berekening van het rechtsherstel.

Deze goedkeuring geldt alleen als de berekening van het rechtsherstel box 3 leidt tot een verlaging van het voordeel uit sparen en beleggen in box 3.

Toepassing goedkeuring

Een verzoek om toepassing van de goedkeuring is in principe niet nodig. Als je aanspraak kunt maken op de goedkeuring, zou je hierover automatisch bericht moeten krijgen van de Belastingdienst.

Heb je vragen hierover? Neem dan gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Ondernemingsraad (OR)
Door de medezeggenschap en inspraak van medewerkers versterken zij jou bij het ondernemerschap.
Lees verder
arrow right
Verlies bij verkoop van auto niet van invloed op bijtelling
Als je een auto van de zaak hebt, geldt de bekende bijtelling. Voor ondernemers in de inkomstenbelasting mag deze bijtelling niet hoger zijn dan jouw werkelijke autokosten in een jaar.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2021
Om 2021 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden op het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Miljoenennota 2024: vastgoed
Op vastgoedgebied verandert veel voor beleggingsvastgoed. Hier vind je de belangrijkste wijzigingen rondom vastgoed in het Belastingplan 2024.
Lees verder
arrow right
Junior Casemanager verzuim
Training on the job? Check. Mogelijkheid om door te groeien naar zelfstandig Casemanager? Check. Én werken voor mkb-ondernemers? Check. Sterke start van je carrière, toch!
Lees verder
arrow right