Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

4 september 2020

Beslagvrije voet naar 95%

De beslagvrije voet gaat naar 95% van het bijstandsniveau, zo besliste de Centrale Raad van Beroep. Dit betekent dat bij misbruik van een uitkering het inkomen van de betrokkene door de boete niet mag dalen tot onder de 95% van het bijstandsniveau.

Bijstandsfraude

In de betreffende zaak was een boete opgelegd aan een ontvanger van bijstand. Deze had geprobeerd een loungecafé op te starten en had deze activiteiten niet doorgegeven aan de gemeente. De ten onrechte ontvangen bijstand werd na controle teruggevorderd, waarbij tevens een boete werd opgelegd. De CRvB besliste dat het maandinkomen van de ontvanger niet onder 95% van de bijstand mocht raken.

Beslagvrije voet

Om te voorkomen dat personen te weinig overhouden om van te kunnen leven, bestaat er een beslagvrije voet. Deze bedraagt thans 90% van de bijstandsnorm.

Wetsvoorstel

Er wordt al enkele jaren gewerkt aan een wetswijziging waarin onder meer deze norm wordt verhoogd naar 95%. Vanwege uitvoeringstechnische problemen is de invoering ervan echter vertraagd. Wel heeft de staatssecretaris de gemeentes gevraagd om bij verrekening van schulden met bijstand nu al met de verhoogde beslagvrije voet rekening te houden.

Nu al anticiperen

Volgens de CRvB, de hoogste rechter in geschillen rond sociale verzekeringen, geldt dit ook voor bestuursorganen die een boete opleggen alsmede voor rechters in eerste aanleg die zelf een boete vaststellen. Ook zij zullen vanaf nu moeten anticiperen op de invoering van de wet waarin wordt uitgegaan van de hogere beslagvrije voet van 95%.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. 

Top 10 Belastingplan 2021

16-09-2020

Op de derde dinsdag van september, ook wel Prinsjesdag genoemd, zijn de plannen van het kabinet voor 2021 gepresenteerd. In dit nieuwsartikel zetten wij de top 10 fiscale voorstellen uit het Belastingplan 2021 voor je op een rij. 

Corona: extra financiële steun gemeentes en cultuur

04-09-2020

Veel steunmaatregelen zijn verlengd door de overheid. Gemeentes en de culturele sector kunnen ook rekenen op extra financiële steun, zo'n € 1,25 miljard. 

iMUIS by King

Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën. 

Alexandra Hansen

Administratief medewerker

Unit4

Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.