4 september 2020

Beslagvrije voet naar 95%

De beslagvrije voet gaat naar 95% van het bijstandsniveau, zo besliste de Centrale Raad van Beroep. Dit betekent dat bij misbruik van een uitkering het inkomen van de betrokkene door de boete niet mag dalen tot onder de 95% van het bijstandsniveau.

Bijstandsfraude

In de betreffende zaak was een boete opgelegd aan een ontvanger van bijstand. Deze had geprobeerd een loungecafé op te starten en had deze activiteiten niet doorgegeven aan de gemeente. De ten onrechte ontvangen bijstand werd na controle teruggevorderd, waarbij tevens een boete werd opgelegd. De CRvB besliste dat het maandinkomen van de ontvanger niet onder 95% van de bijstand mocht raken.

Beslagvrije voet

Om te voorkomen dat personen te weinig overhouden om van te kunnen leven, bestaat er een beslagvrije voet. Deze bedraagt thans 90% van de bijstandsnorm.

Wetsvoorstel

Er wordt al enkele jaren gewerkt aan een wetswijziging waarin onder meer deze norm wordt verhoogd naar 95%. Vanwege uitvoeringstechnische problemen is de invoering ervan echter vertraagd. Wel heeft de staatssecretaris de gemeentes gevraagd om bij verrekening van schulden met bijstand nu al met de verhoogde beslagvrije voet rekening te houden.

Nu al anticiperen

Volgens de CRvB, de hoogste rechter in geschillen rond sociale verzekeringen, geldt dit ook voor bestuursorganen die een boete opleggen alsmede voor rechters in eerste aanleg die zelf een boete vaststellen. Ook zij zullen vanaf nu moeten anticiperen op de invoering van de wet waarin wordt uitgegaan van de hogere beslagvrije voet van 95%.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. 

Elektronisch indienen van jaarrekeningen vereist vanaf 2025
Vanaf het boekjaar 2025 zijn alle rechtspersonen verplicht om hun jaarrekeningen digitaal te deponeren bij de Kamer van Koophandel.
Lees verder
arrow right
Correcte verwerking van AOV-premie in jouw aangifte
Veel ondernemers hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten voor uitkering bij ziekte of ongeval. Hoewel de premie meestal aftrekbaar is, wordt dit in de aangifte niet altijd correct verwerkt. De Belastingdienst heeft daarom enkele aandachtspunten op een rij gezet.
Lees verder
arrow right
HRM-workshops Den Helder
Op donderdag 4 april verzorgen wij de HRM-workshops waarin we actuele ontwikkelingen en nuttige tips delen rondom fiscaal optimaal belonen en het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving.
Lees verder
arrow right
Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right