12 december 2023

Borrel in 2023 of 2024: hou het onbelast! 

Nog even en het jaar 2023 zit er weer op. Veel werkgevers vieren dit meestal vóór kerst met een kerstborrel. Even napraten over het afgelopen jaar, zakelijk en privé, en alvast toasten op 2024. Best gezellig, maar wellicht is het te overwegen om hier een nieuwjaarsreceptie in 2024 van te maken als dit ervoor zorgt dat je het dan onbelast kun organiseren. 

Een kerstborrel op de zaak?

Als je jouw personeel trakteert op een drankje, houd je dit natuurlijk het liefst onbelast. Daarom is het aan te bevelen een borrel bij je op de werkplek te houden, want dan is deze voor jou en jouw personeel belastingvrij. Denk bijvoorbeeld aan jouw kantine, vergaderlocatie of magazijn.

Of juist buiten de deur?

Een borrel buiten de deur is een stuk minder gezellig als de werknemer er belasting over moet betalen omdat deze in principe als loon wordt gezien. Je kunt dit voorkomen door de borrel buiten de deur onder te brengen in de werkkostenregeling, de WKR. Voor de werknemer is dit belastingvrij, maar spendeer je in een jaar meer aan vergoedingen en verstrekkingen en terbeschikkingstellingen dan de vrije ruimte, dan betaal je als werkgever 80% belasting via de eindheffing.

Borrel in 2023 of 2024?

De vrije ruimte bedraagt in 2023 nog 3% van jouw loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere. Volgend jaar, in 2024, wordt de vrije ruimte beperkt tot 1,92% van jouw loonsom tot € 400.000 en blijft deze 1,18% over het meerdere.

De vrije ruimte is in 2023 dus groter. Heb je deze echter al volledig benut, dan kun je de kerstborrel buiten de deur wellicht beter verschuiven en in 2024 een nieuwjaarsreceptie buiten de deur organiseren. Uiteraard moet je ook dat jaar weer opletten dat je de vrije ruimte niet overstijgt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

2023 goed afsluiten: vijf aandachtspunten
Het einde van het jaar 2023 is nu echt in zicht. Je doet er goed aan om te kijken welke zaken je dit jaar nog kunt regelen. We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2023
Om 2023 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden voor het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips. Zo ben jij goed voorbereid. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Dashboarding: tijdig bijsturen
Met een online dashboard heb je altijd en overal inzichtelijk hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Door de financiële visuele samenvatting zie je dit in één oogopslag. Dit maakt het tijdig bijsturen een stuk makkelijker waardoor je sneller kunt schakelen.
Lees verder
arrow right
Doorlopende machtiging SBA en VIA
Jaarlijks verzorgen wij de aangiften voor jou. Dit proces kan steeds efficiënter met de Serviceberichten Aanslag (SBA) en de vooraf ingevulde aangifte (VIA). Elk jaar vroegen wij deze gegevens opnieuw op. Nu kun je voor deze zaken werken met een doorlopende machtiging.
Lees verder
arrow right
Fiets van de zaak: Wat mag je vergoeden?
Werkgevers kunnen voor een relatief klein bedrag een (elektrische) fiets aan hun personeel ter beschikking stellen. Wat is de eigen bijdrage voor de werknemer? En kunnen ook de kosten van het opladen van een ter beschikking gestelde elektrische fiets belastingvrij vergoed worden?
Lees verder
arrow right
Beperking compensatie transitievergoeding bij langdurige ziekte
Werkgevers kunnen compensatie krijgen voor de transitievergoeding bij ontslag van een langdurig zieke werknemer. Het kabinet wil deze compensatie in de toekomst beperken tot kleine werkgevers.
Lees verder
arrow right