12 december 2023

Borrel in 2023 of 2024: hou het onbelast! 

Nog even en het jaar 2023 zit er weer op. Veel werkgevers vieren dit meestal vóór kerst met een kerstborrel. Even napraten over het afgelopen jaar, zakelijk en privé, en alvast toasten op 2024. Best gezellig, maar wellicht is het te overwegen om hier een nieuwjaarsreceptie in 2024 van te maken als dit ervoor zorgt dat je het dan onbelast kun organiseren. 

Een kerstborrel op de zaak?

Als je jouw personeel trakteert op een drankje, houd je dit natuurlijk het liefst onbelast. Daarom is het aan te bevelen een borrel bij je op de werkplek te houden, want dan is deze voor jou en jouw personeel belastingvrij. Denk bijvoorbeeld aan jouw kantine, vergaderlocatie of magazijn.

Of juist buiten de deur?

Een borrel buiten de deur is een stuk minder gezellig als de werknemer er belasting over moet betalen omdat deze in principe als loon wordt gezien. Je kunt dit voorkomen door de borrel buiten de deur onder te brengen in de werkkostenregeling, de WKR. Voor de werknemer is dit belastingvrij, maar spendeer je in een jaar meer aan vergoedingen en verstrekkingen en terbeschikkingstellingen dan de vrije ruimte, dan betaal je als werkgever 80% belasting via de eindheffing.

Borrel in 2023 of 2024?

De vrije ruimte bedraagt in 2023 nog 3% van jouw loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere. Volgend jaar, in 2024, wordt de vrije ruimte beperkt tot 1,92% van jouw loonsom tot € 400.000 en blijft deze 1,18% over het meerdere.

De vrije ruimte is in 2023 dus groter. Heb je deze echter al volledig benut, dan kun je de kerstborrel buiten de deur wellicht beter verschuiven en in 2024 een nieuwjaarsreceptie buiten de deur organiseren. Uiteraard moet je ook dat jaar weer opletten dat je de vrije ruimte niet overstijgt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

2023 goed afsluiten: vijf aandachtspunten
Het einde van het jaar 2023 is nu echt in zicht. Je doet er goed aan om te kijken welke zaken je dit jaar nog kunt regelen. We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2023
Om 2023 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden voor het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips. Zo ben jij goed voorbereid. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Echtscheiding
Onze juristen kunnen je begeleiden in het scheidingstraject en helpen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.
Lees verder
arrow right
Vakantiewoning en fiscus 2024
Als je in Nederland een vakantiewoning op het oog hebt, krijg je te maken met fiscale regels rondom de aankoop en het gebruik ervan. Hierbij kun je denken aan de inkomstenbelasting, waaronder de box 3-heffing, de onroerendezaakbelasting en mogelijk ook de overdrachtsbelasting, omzetbelasting en forensenbelasting. Houd er rekening mee dat vooral de heffing in box 3 over je vermogen, waaronder een vakantiewoning, de komende jaren zal veranderen. Of dit positief of negatief voor je uitpakt, hangt af van de omstandigheden en is deels nog onbekend.
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right