Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

15 november 2022

Box 3: aandeel in VvE, verpachte landbouwgronden en tegenbewijsregeling

De Tweede Kamer heeft diverse onderwerpen besproken inzake de behandeling van het rechtsherstel box 3 en de box 3-heffing vanaf 2023. Denk hierbij aan een aandeel in een VvE, verpachte landbouwgronden en de mogelijkheid van een tegenbewijsregeling. Wat is hier uit voortgevloeid?

Aandeel in VvE

Het vermogen van een VvE kan onder meer bestaan uit contant geld en banktegoeden. Desondanks geeft de staatssecretaris aan dat een aandeel in een VvE een vermogensrecht is dat in het geheel in box 3 ingedeeld moet worden in de categorie overige bezittingen. In 2023 geldt hiervoor een rendementspercentage van 6,17%.

Verpachte landbouwgronden

Ook verpachte landbouwgronden waarbij het pachtpercentage wettelijk gemaximeerd is op 2%, vallen volgens de staatssecretaris in de categorie overige bezittingen in box 3 (rendementspercentage in 2023 van 6,17%). De staatssecretaris geeft daarbij aan dat, naast het directe rendement (de pacht met een pachtpercentage van 2%), ook rekening moet worden gehouden met het indirecte rendement (de waardeontwikkeling van de grond). Bovendien wordt met het mogelijk waardedrukkende effect van de verpachte staat al rekening gehouden.

Geen tegenbewijsregeling

Op vragen vanuit de Tweede Kamer geeft de staatssecretaris nogmaals aan dat in de box 3-regeling vanaf 2023 geen tegenbewijsregeling wordt opgenomen. De staatssecretaris is van mening dat zo’n regeling niet eenvoudig is vorm te geven. Bovendien zou zo’n regeling te veel vergen van de uitvoering door de Belastingdienst en zou het ook voor burgers te complex worden.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Bastiaan Dorschman

Bastiaan Dorschman

Belastingadviseur

Accountant Hoorn

Accountant Hoorn

Ben jij op zoek naar een accountant of adviseur die je kan helpen in elke fase van het ondernemerschap? Dan ben je bij Omnyacc Hoorn aan het juiste adres. Onze accountants kunnen je helpen bij het starten van je onderneming, in de groeifase bij het aantrekken van personeel, arbodienstverlening en verzuim, bij de administratie of fiscale zaken, maar ook bij het overdragen van je bedrijf en je pensioen. Wij doen alles om jou als ondernemer zo goed mogelijk bij te staan. Wil je meer weten over Omnyacc Hoorn? Lees dan snel verder.
Assistent-accountant

Assistent-accountant

  • Schagen
  • 32-40 uur
  • HBO Accountancy/Finance & Control
Snelstart

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Fiscale eenheid voor de btw: de voor- en nadelen

Fiscale eenheid voor de btw: de voor- en nadelen

02-01-2023

Onder voorwaarden kunnen ondernemers voor de omzetbelasting een fiscale eenheid vormen. Dit heeft voordelen, maar ook het nadeel dat men hoofdelijk aansprakelijk gesteld kan worden voor de btw-schulden van de fiscale eenheid. En die aansprakelijkheid reikt ver.
iMUIS by King

iMUIS by King

Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën.