6 juli 2020

Goede Brexit-voorbereiding essentieel 

Voer jij handel in de Verenigd Koninkrijk? Zorg dan dat je voorbereid bent op de Brexit. De overgangsperiode waarin voor het VK nog de EU-regels en -wetten gelden loopt 31 december definitief op zijn einde. Door de coronacrisis blijkt dat de Brexit een beetje naar de achtergrond is verdwenen bij bedrijven. Een goede voorbereiding blijft echter essentieel! 

Het VK heeft namelijk besloten geen verlenging aan te vragen. Je hebt dus nog tot eind dit jaar de tijd om jouw bedrijf voor te bereiden op de nieuwe relatie en situatie.

Ondernemers minder goed op de hoogte

Uit onderzoek van Kantar, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, blijkt dat Nederlandse bedrijven minder op de hoogte en minder goed voorbereid zijn op de gevolgen van de Brexit dan in 2019. In de voorgaande drie jaar was 82% van de ondernemers die zakendoen met het VK redelijk tot zeer goed geïnformeerd over de ontwikkelingen, nu is dat nog maar de helft (49%). Het percentage bedrijven dat is voorbereid, is gedaald van 76 naar 60.

Bijna een kwart van de bedrijven met een directe relatie met het VK gaat uit van een zeer beperkt handelsakkoord, terwijl 14% denkt dat het niet lukt om voor het einde van het jaar tot een deal te komen. Een derde had gerekend op een verlenging van de overgangsperiode.

Waar staan we nu?

Ondertussen gaan de onderhandelingen tussen de EU en het VK gewoon door, maar erg soepel gaat het allemaal niet. Beide partijen hebben begin juli laten weten dat de verschillen nog onverminderd groot zijn. In de week van 20 juli gaan ze opnieuw om tafel. De tijd dringt: de EU wil dat er voor eind oktober een akkoord ligt, zodat de afspraken voor de deadline van 31 december kunnen worden vastgelegd. Lukt dat niet, dan zullen de Britten de EU verlaten zonder deal en terugvallen op de handelsafspraken van de Wereldhandelsorganisatie, het meest schadelijke economische scenario.

Wacht niet met maatregelen

Hoewel de gevolgen van de Brexit nog altijd niet duidelijk zijn, is het verstandig om je bedrijf al wel op verschillende zaken voor te bereiden. Bijvoorbeeld:

  • Douaneaangiften worden in alle scenario’s onderdeel van de invoer van of uitvoer naar het VK. Informeer hoe dit in zijn werk gaat.
  • Mogelijk krijg je te maken met dubbele procedures in het VK en de EU, omdat er niet langer één gezamenlijk traject is. Denk aan aparte aanvragen van markttoelatingen.
  • De EU en het VK willen importheffingen voorkomen, maar dit geldt alleen voor goederen die in de EU of het VK worden gemaakt. Voor doorvoer uit andere landen komen die heffingen er waarschijnlijk wel. Lees meer over invoertarieven.
Herfinancieren
Het optimaliseren van een financieringsstructuur, oftewel herfinancieren, gebeurt steeds vaker.
Lees verder
arrow right
Fiscale eenheid vennootschapsbelasting: economisch eigendom vereist
Als je meerdere bv’s hebt, kun je ervoor kiezen een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting te vormen. Dit betekent dat de winsten van alle bv’s in de eenheid worden samengevoegd en als één belastingplichtige worden belast.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Belastingen op afwaardering van dga-schuld
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) kun je een lening aangaan bij je eigen bv. Het is belangrijk dat hierbij zakelijke voorwaarden worden toegepast, vooral als de schuld moet worden kwijtgescholden.
Lees verder
arrow right
Nieuwe functies Belastingdienst: Naheffingsaanslagen btw direct inzien en betalen
De Belastingdienst heeft het ‘Overzicht betalen en ontvangen’ uitgebreid. Vanaf nu kun je ook naheffingsaanslagen voor de btw direct inzien én tot € 50.000 direct betalen via iDEAL. Daarnaast zijn er extra inlogmogelijkheden toegevoegd, waaronder eHerkenning en DigiD Machtigen. Dit maakt het makkelijker om openstaande posten te beheren — ook namens een overleden belastingplichtige.
Lees verder
arrow right