11 augustus 2022

Btw bij aanschaf vakantiewoning

Ben je van plan om een vakantiewoning aan te schaffen? In dit nieuwsartikel gaan we in op de btw voor jouw vakantiewoning als je die verhuurt en ook deels zelf bewoont.

Aftrek btw bij aanschaf

Als je de vakantiewoning deels verhuurt, kun je de btw bij aanschaf van de vakantiewoning in beginsel in aftrek brengen. Bewoon je de vakantiewoning deels ook zelf, dan moet je hiervoor wel een correctie aanbrengen. Er is dan immers sprake van deels privégebruik. Hoe bereken je deze btw wanneer de woning ook deels leegstaat?

Eigen gebruik mogelijk?

In een zaak oordeelde de Hoge Raad dat hiervoor van belang is of de eigenaar tijdens de leegstand zelf over de woning kan beschikken. Of dit het geval is, hangt af van eventuele afspraken met een verhuurmaatschappij en de feiten.

Beperkingen

In genoemde zaak was sprake van nogal wat beperkingen voor wat betreft het privégebruik van de vakantiewoning door de eigenaar. Deze moest het eigen gebruik in beginsel minsten 13 maanden van tevoren melden bij het verhuurbedrijf. Niet tijdig aangemeld ‘eigen gebruik’ was alleen mogelijk als de vakantie woning niet was verhuurd, noch voor verhuur in optie was gegeven. Dit moest vooraf tijdens kantooruren bij het verhuurbedrijf worden nagevraagd.

Alleen daadwerkelijke bewoning telt mee

Op grond van genoemde beperkingen was de Hoge Raad van oordeel dat niet gezegd kon worden dat de vakantiewoning, wanneer deze niet verhuurd werd, ook voor privégebruik ter beschikking stond. De naheffingsaanslagen waarin hier wel vanuit werd gegaan, werden dan ook dienovereenkomstig verminderd.

Heb je vragen over de btw bij verhuur van jouw vakantiewoning? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Assistent-accountant duurzaamheid
Duurzaamheidsverslaggeving combineren met Accountancy? Dat kan zeker! Je krijgt alle vrijheid om deze rol vorm te geven en je ziet het als een uitdaging klanten te helpen om toekomstbestendiger te zijn. Samen met collega’s richt jij je op het toepassen van de nieuwe regelgeving.
Lees verder
arrow right
Estate planning
Onze estate planners maken een plan op maat om jouw vermogen zo gunstig mogelijk over te dragen. Zo heb jij (financiële) rust.
Lees verder
arrow right
Emma Kort

Emma Kort

OmnyVitaal

Coaching
Coaching kan jou, je onderneming of jouw medewerkers naar een hoger niveau tillen. Onze specialisten geven je inzicht, laten je groeien en ontwikkelen.
Lees verder
arrow right
Richard Zaagemans

Richard Zaagemans

Pensioen- en Inkomensadviseur