Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

16 september 2022

Btw-tarief voor verhuur aan (Oekraïense) vluchtelingen

Welk btw-tarief dienen hotels, pensions en vakantiebestedingsbedrijven te hanteren bij de verhuur van accommodaties aan gemeenten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen? De Belastingdienst heeft uitleg gegeven.

Verhuur accommodatie voor kort verblijf: 9% btw

Hotels, pensions of vakantiebestedingsbedrijven die gemeubileerde accommodaties verhuren aan personen die daar kort verblijven zijn 9% btw verschuldigd over de verhuurprijs. Op basis van het huidige beleid is dit btw-tarief ook van toepassing bij verhuur aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) of het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor de opvang van asielzoekers. De Belastingdienst meldt nu dat hetzelfde beleid ook van toepassing is bij de verhuur aan gemeenten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Let op!

Het 9% btw-tarief blijft ook gelden als de asielzoekers of Oekraïense vluchtelingen relatief lang in de accommodaties blijven. Door de aard van hun verblijf wordt dit gezien als een kort verblijf.

Ongemeubileerde verhuur: btw vrijgesteld

Verhuur van ongemeubileerde accommodaties voor de tijdelijke opvang van asielzoekers is vrijgesteld van btw. Dat geldt ook voor ongemeubileerde verhuur voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Let op!

Als je vrijgesteld van btw verhuurt, heb je geen recht op aftrek van btw op uw kosten met betrekking tot de ongemeubileerde accommodaties.

Verhuur roerende goederen: 21% btw

Stacaravans of bijvoorbeeld containers zijn roerend en niet onroerend. Verhuur van dergelijke roerende zaken voor de tijdelijke opvang van asielzoekers of Oekraïense vluchtelingen is altijd belast met 21% btw.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Korte verhuur woonruimte en btw

Korte verhuur woonruimte en btw

01-08-2022

Van welke voorwaarden hangt het af of de verhuur van woonruimte voor een korte periode btw-vrijgesteld of btw-belast?
Verhoging belasting voor verhuurde woning

Verhoging belasting voor verhuurde woning

04-08-2022

Verhuur jij woning(en)? Vanaf 2023 ga je hier fors meer belasting over betalen, als het aan het kabinet ligt. Het plan is om de zogenaamde leegwaarderatio in box 3 fors te verhogen.
Begeleiden belastingcontrole

Begeleiden belastingcontrole

Staat de Belastingdienst binnenkort bij jou op de stoep voor een controle? Dat kan, want per jaar controleren zij tienduizenden ondernemers.
Nico van der Gulik

Nico van der Gulik

Accountant

Twinfield

Twinfield

Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Bedrijfsfinanciering

Bedrijfsfinanciering

Op zoek naar een bedrijfsfinanciering? Een bankfinanciering maximaliseert je slagingskans.