4 augustus 2022

Verhoging belasting voor verhuurde woning

Verhuur jij een of meerdere woningen? Vanaf 2023 ga je hier fors meer belasting over betalen, als het aan het kabinet ligt. Het plan is om de zogenaamde leegwaarderatio in box 3 fors te verhogen.

Waardecorrectie verhuurde woning

Wie momenteel een woning verhuurt, betaalt in box 3 belasting over de waarde van de woning. Hierbij wordt uitgegaan van de WOZ-waarde van de woning. Op deze waarde wordt echter een correctie toegepast vanwege de verhuurde staat. Een woning die verhuurd is, zal in de regel immers minder waard zijn. Deze correctie wordt aangeduid als leegwaarderatio.

Leegwaarderatio

De leegwaarderatio bedraagt een percentage van de WOZ-waarde. Dit percentage is afhankelijk van de huuropbrengst. Hoe meer huur een pand opbrengt in verhouding tot de WOZ-waarde, hoe hoger de leegwaarderatio en hoe geringer de correctie op de WOZ-waarde. Panden die weinig huur opbrengen, kunnen echter een zeer lage leegwaarderatio hebben. In die gevallen telt slechts een beperkt deel van de WOZ-waarde mee in box 3.

Afschaffen te riskant

Het kabinet was van plan de leegwaarderatio helemaal af te schaffen, maar vindt dit te riskant. De kans is namelijk reëel dat de gelijke behandeling van verhuurde en niet-verhuurde panden in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.

Leegwaarderatio fors verhoogd

Het kabinet is nu van plan de leegwaarderatio niet af te schaffen, maar fors te verhogen. Zo kan in de voorstellen de korting wegens verhuur maximaal nog maar 27% bedragen. De gemiddelde leegwaarderatio stijgt in de voorstellen zelfs van 72 naar 96%. Hierdoor moet over een verhuurde woning gemiddeld 33% meer belasting betaald worden.

Tijdelijke verhuur en verhuur aan gelieerde partijen

Verhuurders die een woning tijdelijk verhuren of deze aan een gelieerde partij verhuren, krijgen in de voorstellen helemaal geen korting meer vanwege de verhuurde staat. Het kabinet vindt dit laatste gerechtvaardigd. Denk bijvoorbeeld aan vermogende ouders die gratis een woning aan hun kinderen ter beschikking stellen, en die nu een onbedoeld belastingvoordeel incasseren.

Ook gevolgen schenk- en erfbelasting!

De plannen van het kabinet werken ook door naar de waardering van een verhuurde woning voor de erf- en schenkbelasting. Hierdoor gaat ook het schenken of erven van een woning fors meer belasting opleveren.

Let op!

De plannen moeten nog door het parlement worden aangenomen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

WMO-verklaring
Voor financiering vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugdwet geldt een plicht tot accountantscontrole. Benieuwd hoe onze aanpak voor jou werkt en wat dit je kunt opleveren?
Lees verder
arrow right
Baangerelateerde investeringskorting (BIK)
Denk je erover om een investering te doen, maar is het lastig om de financiering rond te krijgen in deze tijd? Misschien kom je wel in aanmerking voor de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). De BIK-regeling is een investeringsregeling die het voor bedrijven aantrekkelijker maakt om in 2021 en 2022 investeringen te blijven doen. Met deze investeringskorting kunnen de meeste ondernemers onder bepaalde voorwaarden een deel van de investering verrekenen met de loonheffing. Voldoe jij aan de voorwaarden?
Lees verder
arrow right
Bijtelling voor auto van de zaak: nieuwe en gebruikte auto's gelijk behandeld?
Wanneer iemand een auto van de zaak heeft, wordt in principe een bijtelling toegepast vanwege het mogelijke privégebruik van de auto, tenzij kan worden aangetoond dat er niet meer dan 500 kilometer privé met deze auto wordt gereden. De bijtelling is in beginsel hetzelfde voor zowel nieuwe auto’s als occasions. Is dit laatste echter wel in lijn met de Europese regelgeving?
Lees verder
arrow right
Kan een lijfrente worden omgezet in een nabestaandenlijfrente?
Als je een lijfrente hebt afgesloten, moet deze doorgaans binnen vijf jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd worden uitgekeerd. Dit kan in de vorm van tijdelijke of levenslange lijfrentetermijnen. Maar is het ook mogelijk om in plaats daarvan te kiezen voor een nabestaandenlijfrente?
Lees verder
arrow right