Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

20 mei 2022

Akkoord op modelmatige bepaling WOZ-waarde

De waarde van een pand mag met behulp van modellen worden vastgesteld. Dit blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant.

Waardebepaling WOZ

Gemeentes stellen jaarlijks opnieuw de WOZ-waarde van panden in hun gemeente vast. Niet alle panden worden jaarlijks opnieuw getaxeerd, meestal wordt uitgegaan van recente verkoopcijfers.

Onvoldoende marktgegevens

In de betreffende zaak beschikte de gemeente slechts over de actuele verkoopcijfers van één vergelijkbaar pand. De gemeente besloot daarop de waarde van het pand te berekenen met behulp van een modelwaarde, op basis van 80 verkoopcijfers en op basis van een internationaal erkende waarderingswijze.

Uitvoeringsregeling niet heilig

De rechter acht bovengenoemde methode in dit geval aanvaardbaar voor de waardevaststelling. Weliswaar bevat de uitvoeringsregeling een instructie waardebepaling inzake de Wet WOZ-richtlijnen voor de waardevaststelling, maar deze waarde kan ook op andere wijze worden bepaald. Ook de Hoge Raad heeft in eerdere uitspraken dit standpunt ingenomen.

Onvoldoende tegenargumentatie

Bij het bepalen van de WOZ-waarde dient de gemeente aannemelijk te maken dat de vastgestelde waarde klopt. De rechter stelde vast dat de gemeente op basis van de modelmatige benadering hierin was geslaagd. Bovendien bracht de eigenaar van het pand onvoldoende tegenargumenten naar voren, zodat de vastgestelde waarde in stand bleef.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Controleer WOZ-beschikking goed

Controleer WOZ-beschikking goed

08-01-2021

De waarde van woningen is het afgelopen jaar weer flink gestegen. Vergeet daarom niet om je WOZ-beschikking goed te controleren dat er voldoende rekening is gehouden met waardedrukkende factoren. 
Vergelijkingsmethode WOZ

Vergelijkingsmethode WOZ

27-11-2020

Heb jij een koopwoning? Let dan op, want over enkele maanden valt de nieuwe WOZ-beschikking weer op de mat. Het is van belang om de beschikking goed te bekijken of jouw pand vergeleken is met vergelijkbare panden en dit niet teveel afwijkt. Hoe zit dit?
Transport en logistiek kent sterk omzetherstel

Transport en logistiek kent sterk omzetherstel

10-06-2022

Over het geheel genomen staat de branche transport en logistiek er goed voor. Wel zijn er onderlinge verschillen te zien tussen ondernemingen. In 2021 werd de branche gekenmerkt door een sterk herstel. Dat is een prettig uitgangspunt, gegeven de huidige onzekerheid, hoge kosten en personeelsschaarste.
Forse verhoging overdrachtsbelasting beleggings- en bedrijfspand

Forse verhoging overdrachtsbelasting beleggings- en bedrijfspand

31-05-2022

In 2023 gaan de kosten van overdrachtsbelasting voor beleggings- en bedrijfspanden fors omhoog. Dit werd bekendgemaakt in de Voorjaarsnota van het kabinet.
Relatiebeheerder

Relatiebeheerder

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • HBO-BE/Accountancy