14 september 2020

Tot 1 oktober buitenlandse btw terugvragen!

Heb jij vorig jaar in de EU goederen of diensten gekocht? Je kunt de btw terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Maar let op, dit moet je voor 1 oktober indienen. 

Buitenlandse btw

Bij btw die je in de EU betaald hebt, kun je denken aan de btw op een zakelijk boek dat je tijdens een congres in België gekocht hebt, de btw op de factuur van het hotel waar je tijdens het congres verbleef of de btw op de brandstof die je op weg ernaar toe in België getankt hebt.

Let op!

Groot-Brittannië heeft inmiddels de EU verlaten, maar ook de btw die je vorig jaar in Groot-Brittannië hebt betaald, vraag je dit jaar nog gewoon via de Nederlandse Belastingdienst terug.

Digitaal verzoek

De btw vraag je terug via een digitaal verzoek dat je indient via de site Teruggaaf van btw uit andere EU-landen. Je kunt op deze site inloggen met jouw inloggegevens. Deze heb je eerder bij een btw-verzoek van een vorig jaar ontvangen en dien je weer te gebruiken. Ben je de inloggegevens kwijt dan moet je contact opnemen met de Belastingtelefoon. Vraag vooral geen nieuwe inloggegevens aan.

Digitaal indienen

Het indienen moet digitaal gebeuren, wat betekent dat je de formulieren op eerder genoemde website invult. Als je facturen moet meesturen, moet je die eerst scannen zodat je ook die digitaal kunt indienen. Het digitaal meesturen van facturen is niet altijd vereist.

Minimumbedragen

De terug te vragen btw moet je per land specificeren en moet per land minstens € 50 bedragen. Bij een geringer bedrag beslist het betreffende land of je de btw terugkrijgt.

Let op!
Bij een bedrag van minimaal € 400 aan terug te vragen btw per land per kwartaal, mag je jouw verzoek tot teruggave al in de loop van het jaar indienen en hoef je dus minder lang op teruggave te wachten.

Heb je vragen of het terugvragen van in de EU betaalde btw? Onze belastingadviseurs staan je graag bij met internationaal fiscaal advies. Neem contact met ons op.

Belastingdienst werkt mee aan Europese ID-wallet
De Nederlandse Belastingdienst helpt mee aan de ontwikkeling van de Europese ID-wallet. Met de ID-wallet kunnen persoonlijke gegevens binnen de EU veilig en eenvoudig gedeeld worden. De ID-wallet zal zowel voor bedrijven als voor particulieren beschikbaar zijn.
Lees verder
arrow right
Belastingadviseur
Ben jij een ervaren belastingadviseur die klaar is voor een nieuwe uitdaging? Je werkt in een gedreven team, met korte lijnen en volop mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Bij Omnyacc Groningen krijg je de unieke kans om een pioniersrol te vervullen. Ons nieuwe kantoor richt zich op de groei van ondernemers en biedt integrale, holistische oplossingen die verder gaan dan de cijfers.
Lees verder
arrow right
Wlz nacalculatie
Ben jij financieel verantwoordelijke bij een organisatie die langdurige zorg verleent? Dan ben je volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) verplicht om financiële verantwoording af te leggen over de geleverde zorgprestaties. 
Lees verder
arrow right
Wanneer mag je je beroepen op opgewekt vertrouwen bij belastingzaken?
In het belastingrecht gelden niet alleen wetten, maar ook ongeschreven rechtsbeginselen zoals het vertrouwensbeginsel. Dit principe houdt in dat je onder bepaalde voorwaarden mag vertrouwen op toezeggingen van de Belastingdienst. Maar wanneer is er écht sprake van opgewekt vertrouwen? Een recente zaak bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant biedt helderheid.
Lees verder
arrow right
Bedrijfsovername en fusie
Een fusie of bedrijfsovername heeft financieel, fiscaal en juridisch grote gevolgen. Daarom is het verstandig om onze specialisten in te schakelen.
Lees verder
arrow right