30 januari 2025

Code 22 voor gedetacheerde WSW'ers in aangifte loonheffingen

Voor WSW'ers die je detacheert bij een reguliere werkgever, gebruik je vanaf 2025 in je aangifte loonheffingen code aard arbeidsverhouding 22.

WSW 

Via de Wet sociale werkvoorziening (WSW) kunnen mensen met een handicap met aanpassingen en begeleiding werken in de sociale werkvoorziening of met subsidie bij een reguliere werkgever. De WSW geldt alleen voor mensen die op 31 december 2014 al een WSW-indicatie hadden en op die datum al werkten in de sociale werkvoorziening of bij een reguliere werkgever.

Code aangifte loonheffingen 

De afgelopen jaren mochten bedrijven in de sociale werkvoorziening ook code 21 gebruiken in de aangifte loonheffingen als ze in hun administratie nog geen onderscheid maakten tussen code 21 en code 22. Vanaf 2025 mag dat dus niet meer en moeten zij voor een reguliere werkgever gedetacheerde WSW'er code 22 gebruiken.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Zo achterhaal je eenvoudig je fiscale betalingskenmerk
Wanneer je belasting betaalt, is het belangrijk dat je het juiste betalingskenmerk gebruikt. Zonder dit kenmerk kan de Belastingdienst je betaling niet verwerken. Omdat ondernemers dit regelmatig kwijtraken, heeft de Belastingdienst uitgelegd hoe je het eenvoudig terugvindt – op meerdere manieren.
Lees verder
arrow right
Geen lagere premiedrempel bij overlijden: vol jaarbedrag blijft gelden
Over je box 1-inkomen betaal je in 2025 naast belasting ook premies volksverzekeringen, met een maximum van € 10.628 per jaar. Kom je gedurende het jaar te overlijden, dan blijft dit maximum gelden. De Hoge Raad bevestigde dit standpunt van het gerechtshof zonder verdere toelichting.
Lees verder
arrow right
Geen dga-taks voor Belg, tenzij bij conserverende aanslag
In beginsel mag Nederland geen belasting heffen wanneer een inwoner van België een te hoge schuld heeft aan zijn bv die in Nederland is gevestigd.
Lees verder
arrow right