Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

26 augustus 2022

Collectief bezwaar

Bij een zaak waarbij sprake is van 'collectief bezwaar' hoeft de inspecteur na uitspraak van de zaak niet meer op het ingediende bezwaar te reageren. Dit besliste het Hof Den Haag onlangs in een zaak die handelde om de heffing in box 3.

Collectief bezwaar

Bij massaal of collectief bezwaar legt de Belastingdienst een aantal soortgelijke zaken voor aan de rechter. Als de uitspraak van de rechter onherroepelijk vaststaat, doet de Belastingdienst een collectieve uitspraak op alle bezwaren die meedoen met deze massaalbezwaarprocedure. Doet een bezwaar van een belastingplichtige mee, dan hoeft deze dus niet zelf te procederen.

Box 3

Een belangrijk recent voorbeeld van een collectief of massaalbezwaarprocedure is de heffing van belasting in box 3. Hierover deed de Hoge Raad eind vorig jaar uitspraak, met als belangrijkste conclusie dat de huidige heffing in strijd is met het recht. De collectief ingediende bezwaren werden daarop toegewezen.

Oordeel inspecteur onnodig

In bovenvermelde zaak besliste het Hof dat na een uitspraak in een zaak van collectief bezwaar geen beslissing van de inspecteur meer nodig is. Het Hof besliste dit in reactie op een uitspraak van de rechtbank Den Haag. In deze zaak ging het om collectief bezwaar tegen de box 3-heffing over het jaar 2016. Dit collectief bezwaar was inmiddels afgewezen, zodat de inspecteur dit niet meer in behandeling hoefde te nemen.

Let op!

Dit is volgens het Hof alleen anders, als een belastingplichtige die collectief bezwaar heeft ingediend, expliciet om een individuele uitspraak heeft verzocht. Dit was hier niet het geval.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Assistent-accountant

Assistent-accountant

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • HBO Accountancy/Finance & Control
Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) vanaf 21 maart aanvragen

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) vanaf 21 maart aanvragen

01-03-2023

Vanaf 21 maart kunnen energie-intensieve mkb-ondernemers de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aanvragen. Dit gaat om de periode 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.
Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden

Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden beperk je de financiële risico’s voor jouw onderneming.
Amber Timmer

Amber Timmer

Administratief medewerker

Snelstart

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
WMO-verklaring

WMO-verklaring

Voor financiering vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugdwet geldt een plicht tot accountantscontrole. Benieuwd hoe onze aanpak voor jou werkt en wat dit je kunt opleveren?