3 maart 2023

Controleer jouw WOZ-waarde

Als het goed is, ontvang je binnenkort de nieuwe WOZ-waarde van jouw woning en/of bedrijfspand. Controleer deze goed, want de vastgestelde waardes kloppen niet altijd. Bij een hogere WOZ-waarde betaal je vaak meer belasting, zoals ozb. Belangrijk dus om te controleren of de WOZ-waarde klopt.

Peildatum 1 januari 2022

Voor wat betreft de WOZ-waarde van jouw bedrijfspand of woning in 2023 gaat de gemeente in de regel uit van de waarde op 1 januari 2022. De waarde van jouw woning zal waarschijnlijk zijn gestegen, want de gemiddelde waardestijging van woningen was op 1 januari 2022 maar liefst 8,6% ten opzichte van het jaar ervoor.

Taxatie

Het checken van de WOZ-waarde van jouw woning kan met name nuttig zijn als jouw woning al enige tijd niet is getaxeerd. De gemeente taxeert namelijk slechts een gering aantal woningen en leidt de waarde van andere woningen hiervan af of baseert zich op recente verkoopcijfers. Ook voor bedrijfspanden baseert men zich veelal op verkoopcijfers of op de huuropbrengst.

Individuele afwijkingen

Houd er rekening mee dat de waardes van panden onderling kunnen afwijken op basis van individuele factoren, zoals achterstallig onderhoud of betonrot. Ook de omgeving speelt een rol bij de waardering. Is er bijvoorbeeld sprake van stank- of parkeeroverlast? Let daarbij op, want deze aspecten zijn niet eenduidig en kunnen verschillend uitwerken op de WOZ-waarde. Zo is een woning naast de snelweg vaak minder aantrekkelijk, maar voor een transportonderneming juist niet.

Hoe checken?

Je kunt de WOZ-waarde van jouw pand checken door bij jouw gemeente na te gaan hoe de waardering van jouw pand tot stand is gekomen. Vaak staat dit al op de WOZ-beschikking vermeld. Voor woningen kun je de WOZ-waardes van vergelijkbare panden gratis checken via www.wozwaardeloket.nl. Verder kunt je tegen een vergoeding van € 2,80 bij het Kadaster een overzicht krijgen van recente verkoopprijzen van woningen (zie www.kadaster.nl/producten/woning/koopsominformatie).

Speciaal voor jou

UITGELICHT

WOZ-waarde bedrijfspand bepalen
De WOZ-waarde van je bedrijfspand geldt als grondslag voor fiscale afschrijving en de heffing van diverse belastingen. Het kan lonen om bezwaar te maken. Dat geldt voor zowel eigenaren als huurders van bedrijfspanden.
Lees verder
arrow right
WOZ-waarde: wanneer maak je bezwaar?
Heb je een koopwoning? Dan ontvang je binnenkort de WOZ-beschikking met daarop de WOZ-waarde van je woning. Wellicht denk je eraan om bezwaar aan te tekenen, omdat je de WOZ-waarde te hoog vindt. Let hierbij op of het maken van bezwaar nuttig is.
Lees verder
arrow right
Belangrijke ontwikkelingen rondom loonkostenvoordeel (LKV)
De Belastingdienst stelt dat een loonkostenvoordeel (LKV) vervalt bij een overgang van een onderneming naar een nieuwe werkgever. Momenteel loopt hierover een rechtszaak waarin een andere beslissing is genomen. De Hoge Raad moet nog een oordeel vellen. Zorg er daarom voor dat je in de tussentijd je rechten veiligstelt.
Lees verder
arrow right
Internationaal fiscaal advies
Ga je met jouw werkzaamheden de grens over? Onze specialisten hebben de kennis in huis om de buitenlandse belastingregels in kaart te brengen.
Lees verder
arrow right