8 december 2020

Corona en herinvesteringsreserve (HIR)

Heb jij een bedrijfsmiddel verkocht met boekwinst? En een herinvesteringsreserve (HIR) gevormd? Door de coronacrisis is er een 'bijzondere omstandigheid' aangemerkt voor de HIR. Dit betekent dat de HIR niet uiterlijk in het derde jaar na de vorming ervan verplicht in de winst hoeft te vallen.

Herinvesteringsreserve (HIR)

Als je een bedrijfsmiddel met boekwinst verkoopt, moet je hierover belasting betalen. Je kunt dit voorkomen door voor de boekwinst een HIR te vormen. Als je het voornemen hebt om te herinvesteren en later een ander bedrijfsmiddel koopt, kun je de HIR hierop afboeken. Je betaalt de belasting dan gespreid via de lagere afschrijvingen.

Wat als je geen ander bedrijfsmiddel koopt?

Koop je uiterlijk in het derde jaar na vorming van de HIR geen bedrijfsmiddel waarop je de HIR kunt afboeken, dan valt de HIR in de winst en betaal je er belasting over. Dit is alleen anders als er sprake is van een zogenaamde ‘bijzondere omstandigheid’, bijvoorbeeld vertraging doordat de afgifte van speciale vergunningen langer duurt.

Corona is bijzondere omstandigheid

Onlangs werd bekend dat de huidige coronacrisis doorgaans zal worden aangemerkt als bijzondere omstandigheid. Dit betekent dat wanneer je, vanwege corona, niet uiterlijk na het derde jaar waarin je de HIR vormde een ander bedrijfsmiddel terugkoopt, je de HIR meestal nog niet aan de winst hoeft toe te voegen.

Let op!

Er moet wel een begin van uitvoering met de herinvestering zijn gemaakt.

Belastingdienst ruimhartig

Desgewenst zul je de vertragende factoren aannemelijk moeten maken. Daarbij is wel aangegeven dat de Belastingdienst ruimhartig met de toezegging om zal gaan.

Heb jij vragen over de herinvesteringsreserve? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Box 1 of box 3: inkomsten verhuur
Wanneer je een pand verhuurt, kunnen de huurinkomsten belast worden in box 1 of box 3. Het is vooral belangrijk om te bepalen hoeveel werkzaamheden er verbonden zijn aan de verhuur. Dit speelt een belangrijke rol bij het bepalen of er sprake is van meer dan normaal actief vermogensbeheer.
Lees verder
arrow right
Dashboarding: tijdig bijsturen
Met een online dashboard heb je altijd en overal inzichtelijk hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Door de financiële visuele samenvatting zie je dit in één oogopslag. Dit maakt het tijdig bijsturen een stuk makkelijker waardoor je sneller kunt schakelen.
Lees verder
arrow right
Monique van Dam

Monique van Dam

POB-er OmnyVitaal

Verzuimverzekering vergelijken
Verzuimpercentages stijgen fors en hiermee ook de schadelast van verzuimverzekeraars. Er zijn veel redenen, maar het effect van economische onzekerheid, corona en een toenemende AOW-leeftijd speelt zeker mee. We zien in de markt een forse stijging van verzuimpremies. Juist nu is het belangrijk om verschillende offertes op te vragen en deze te vergelijken. Onze Inkomen- en Verzuimadviseurs helpen jou daar graag bij. Ze zetten de verschillen op een rij en vertellen je ook graag over hoe jij verzuim kunt beperken dan wel voorkomen.
Lees verder
arrow right