3 december 2020

Dit jaar nog dividend uitkeren? 

Heb je een eigen bv? Je kunt dan overwegen om nog dit jaar dividend uit te keren. In 2020 betaal je namelijk 26,25% belasting in box 2, maar in 2021 loopt dit op naar 26,9%. Het is daarom goed om te bekijken wat in jouw situatie het meest interessant is.

Niet altijd gunstig

Het uitkeren van dividend bespaart je belasting in box 2, maar is desondanks niet altijd gunstig. Als je als dga het dividend namelijk dit jaar niet meer aanwendt voor consumptieve doeleinden, telt het mee in box 3 en betaal je er belasting over. De peildatum hiervoor is 1 januari 2021.

Dividend schuldig blijven

Wil je heffing in box 3 voorkomen en wil je het uitgekeerde dividend niet vóór 1 januari 2021 consumptief aanwenden, dan kan de bv het onvoorwaardelijk toegekende dividend ook aan jou schuldig blijven tot na de datum van 1 januari. Je profiteert dan nog van het lage tarief in box 2 én het dividend telt niet mee in box 3.

Zakelijke vergoeding

Je moet hiervoor wel een zakelijke vergoeding met de bv afspreken over de periode dat de bv het dividend schuldig blijft. Hierover moet je een zakelijke rente vergoed krijgen die bij jou weer belast is in box 1. Aangezien het slechts een korte periode hoeft te zijn, valt deze extra last ruimschoots weg tegen de besparing in box 3.

Lening aflossen

Je kunt het dividend ook gebruiken om een lening die je bij jouw bv hebt, af te lossen. Dit is met name interessant als je meer dan € 500.000 aan leningen uit hebt staan bij de bv. Er zijn plannen dat vanaf 2023 leningen boven dit bedrag als bovenmatig worden aangemerkt en je er belasting over moet betalen.

Let op!

Heb je gebruikgemaakt van steunmaatregelen? Dan geldt er in bepaalde situaties een verbod inzake het uitdelen van dividend aan bestuur en directie. Dit is het geval als gebruik is gemaakt van de NOW-regelingen of als de bv langer dan drie maanden uitstel van betaling van belasting heeft gekregen. Of dit verbod ook voor jouw bv of concern geldt, hangt onder meer af van de omvang van de ontvangen steun. Wij kunnen je hierover informeren. Neem dan contact met ons op. 

Omdat er nogal wat haken en ogen aanzitten is professioneel advies aan te raden. Je kunt contact met ons opnemen. Wij adviseren je graag.

Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2024
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2024 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Rapportages en dashboarding
Financiële rapportages geven inzicht in jouw financiële situatie en vormen de basis voor strategische beslissingen.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Bastiaan Dorschman

Bastiaan Dorschman

Belastingadviseur

Hoelang moet je je financiële administratie bewaren?
Staat jouw archief of online database ook vol met administratie van veel jaren? Heel goed, want je bent verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren. Dit is de fiscale bewaarplicht. Zo kan de Belastingdienst de administratie controleren wanneer zij een aangifte niet vertrouwd of documentatie opvragen voor een onderzoek bij een van jouw zakenpartners of leveranciers. Maar let op, voor sommige documenten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Welke documenten zijn dit? Hoe zit het als je je financiële administratie uitbesteed of als je je bedrijf beëindigt?
Lees verder
arrow right