2 februari 2022

Eigenrisicodrager ZW en WGA

Ben je als onderdeel van de wet WIA eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW) en de regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA)? Dan kun je vanaf 1 januari 2022 kiezen om jouw private uitvoerder het systeem van voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR) apart te laten toepassen. Geef dat wel op tijd door aan de Belastingdienst!

Wat is het VCR-systeem?

Voor het berekenen van de premies voor werknemersverzekeringen, de premie van de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet (ZVW) en voor de berekening van de pensioenpremies gebruik je de systematiek van het voortschrijdend cumulatief rekenen. Voortschrijdend cumulatief rekenen is een manier van rekenen waarbij rekening wordt gehouden met niet alleen de huidige maand, maar ook met de voorliggende maanden. Eerst wordt de premie berekend tot en met de huidige periode en daarna worden de eerder berekende perioden ervan afgetrokken.

VCR-systeem apart toepassen vanaf 1 januari 2022 mogelijk

Vanaf 1 januari 2022 is wettelijk geregeld dat de private uitvoerder geen rekening meer hoeft te houden met het loon dat je betaalt. Datzelfde geldt dan ook voor jou. Je hoeft bij het betalen van het loon geen rekening meer te houden met de uitkering die de private uitvoerder namens jou betaalt. Het VCR-systeem wordt dan apart voor de uitkeringen en het loon toegepast.

Doorgeven vóór de 1e aangifte van 2022

Wanneer je de private uitvoerder het VCR-systeem apart wil laten toepassen in 2022, moet je de keuze hiervoor vóór de 1e loonaangifte van 2022 aan de Belastingdienst doorgeven. Dat moet schriftelijk per brief of per mail.

Let op!

De eerste uiterste loonaangiftedatum in 2022 is 28 februari.

Wat geef je door aan de Belastingdienst?

In de brief of e-mail aan de Belastingdienst vermeld je de volgende gegevens:

  1. jouw fiscaal nummer (RSIN)
  2. of er eigenrisicodragerschap is voor de ZW, voor de WGA of voor beide
  3. dat je de uitkering(en) via een private uitvoerder laat uitbetalen
  4. dat je ervoor kiest om de private uitvoerder het VCR-systeem apart te laten toepassen
  5. het loonheffingensubnummer waarop de private uitvoerder de betaling van de uitkering

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Pensioen werkgever
Wat zijn voor jou de beste mogelijkheden? Wij analyseren, implementeren, beheren en controleren jouw werkgeverspensioen.
Lees verder
arrow right
Belastingadviseur
Ben jij klaar voor een zelfstandige functie waarin jij je expertise voor fiscale advisering kunt laten zien? Bij ons krijg je de kans om een perfecte balans te vinden tussen advies verlenen en nauw contact onderhouden met onze klanten. Wij nodigen je uit om je professionele skills en enthousiasme in te zetten en mee te denken met zowel onze collega's als klanten. 
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Medewerker verzuim & inkomensverzekeringen binnendienst
Wij als Omnyacc staan klaar om jou te verwelkomen in ons groeiende werkgeversloket. Hier draait het niet alleen om het aanbieden van diensten, maar ook om het leveren van kwaliteit aan onze klanten. Als medewerker verzuim & inkomensverzekeringen binnendienst ben jij degene die je collega's en klanten ondersteunt en verbindt. Wij geven alle ruimte om te groeien. Ga jij graag deze uitdaging aan? Solliciteer en zet de eerste stap richting een carrière bij Omnyacc!
Lees verder
arrow right
Brenda Westra

Brenda Westra

Salarisadviseur

Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right