1 april 2021

Vanaf 1 april Europese registratie overtreding vervoerswetgeving 

Maak je vanaf 1 april 2021 een overtreding op de vervoerswetgeving? Dan worden de strafpunten Europees geregistreerd. De nationale registers worden gekoppeld. Hierdoor kan er beter beoordeeld worden op betrouwbaarheid. Hoe gaat dit in zijn werk?

Strafpunten

Het overtreden van de vervoerswetgeving leidt tot strafpunten. Strafpunten blijven twee jaar staan, daarna vervallen ze. Binnen die periode van twee jaar mag de grenswaarde niet worden overschreden.

Start procedure

Bij het bereiken van een bepaald aantal strafpunten komt de betrouwbaarheid in het geding en wordt een procedure gestart die uiteindelijk kan leiden tot verlies van de betrouwbaarheid. De hoogte van de grenswaarde wordt bepaald door de grootte van de onderneming, gemeten in het aantal gewaarmerkte vergunningsafschriften.

Sancties

Wanneer de betrouwbaarheidsstatus wordt verloren, leidt dit tot schorsing of intrekking van de vergunning en/of ongeschiktheidsverklaring van de vervoersmanager. Er geldt een rehabilitatietermijn van twee jaar. De vervoersmanager zal dan opnieuw zijn vakbekwaamheid moeten halen.

Overtredingen

De lijst van overtredingen is vastgelegd via een EU-verordening, inclusief de indeling qua ernst van de overtreding. Het betreft onder meer overtredingen van de rij- en rusttijden, wetgeving rond de tachograaf, het niet beschikken over vereiste vergunningen en het niet naleven van voorschriften inzake gevaarlijke stoffen. In het Nederlandse beleid krijgen de zwaarste overtredingen negen strafpunten, de middelste drie en de lichtste één punt.

Let op!

Registratie van een overtreding volgt pas als deze onherroepelijk is geworden.

Sancties voorkomen

Om sancties te voorkomen is het van belang onterechte overtredingen aan te vechten. Bewaar documentatie als je daarmee kunt aantonen dat er sprake is van een niet-verwijtbare overtreding.

Check ook regelmatig de technische staat van voertuigen, documenten en vergunningen. Analyseer veel voorkomende overtredingen en richt je erop deze te voorkomen, bijvoorbeeld door training van jouw personeel en door jouw opdrachtgevers te informeren over de gevolgen van overbelading.

Let op!

Als de vervoersmanager zijn betrouwbaarheid verliest, maar de onderneming niet, krijgt de onderneming zes maanden de tijd om een nieuwe vervoersmanager aan te trekken.

Heb je vragen over de centrale registratie van vervoersovertredingen? Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Arbeidsovereenkomsten
Arbeidsovereenkomsten zijn de basis van de samenwerkingen met jouw medewerkers.
Lees verder
arrow right
Annulering extra verhoging minimumloon van 1,2%
Ondanks de goedkeuring van de Tweede Kamer op 19 maart 2024 voor een extra 1,2% verhoging van het minimumloon vanaf 1 juli 2024, ontbrak het aan een meerderheid in de Eerste Kamer. Hierdoor wordt de extra verhoging geannuleerd.
Lees verder
arrow right
Tweede Kamer keurt Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven goed
Het wetsvoorstel Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven is goedgekeurd. Het maakt het mogelijk voor de overheid om niet-vitale Nederlandse bedrijven te waarschuwen over digitale kwetsbaarheden en beveiligingslekken.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2023
Om 2023 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden voor het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips. Zo ben jij goed voorbereid. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right