Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

15 juni 2021

Fiscale eenheid? Geen éénloketsysteem btw 

Heb je een fiscale eenheid? Dan kun je geen gebruik maken van het éénloketsysteem (of OSS-systeem). Het systeem is onderdeel van de nieuwe regels voor de btw vanuit de nieuwe EU-btw-richtlijn voor e-commerce. 

Uitleg OSS-systeem

Het OSS-systeem (One Stop Shop) kan gebruikt worden wanneer e-commerce diensten en afstandsverkopen aan consumenten en ondernemers die geen btw-aangifte doen en wonen in andere lidstaten van de EU, samen een omvang hebben van meer dan € 10.000. Komen de afstandsverkopen boven dit bedrag uit, dan berekent de ondernemer de btw van het land waar de afnemer woont. De ondernemer moet de btw daar ook afdragen en er aangifte doen. Hij kan vanaf 1 juli echter ook kiezen voor het OSS-systeem. In dit systeem kan de ondernemer de in andere EU-landen verschuldigde btw aangeven en afdragen bij de Nederlandse Belastingdienst.

Werkmaatschappij

Zoals eerder gezegd kan een fiscale eenheid dus niet deelnemen aan de OSS. Ondernemingen die deel uitmaken van een fiscale eenheid kunnen zich daarentegen wel aanmelden voor het OSS-systeem. Inschrijving vindt namelijk plaats op het niveau van de werkmaatschappij met het btw-identificatienummer van de werkmaatschappij dat de leveringen verricht. Op de vraag of de aanvrager onderdeel is van een fiscale eenheid moet men het antwoord ‘nee’ invullen.

Let op!

Zijn er meerdere onderdelen binnen de fiscale eenheid die leveringen verrichten, dan moet men deze afzonderlijk registreren.

Heb je vragen over registratie in het OSS-systeem? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Nieuwe EU btw-regels voor e-commerce

Nieuwe EU btw-regels voor e-commerce

09-04-2021

De nieuwe EU btw-regelgeving voor e-commerce gaat vanaf 1 juli in. Door de komst van de regelgeving komen er nieuwe regels voor de btw. Een van de regels die verandert, is de heffing van btw op afstandsverkopen.
Tozo: gewijzigde voorwaarden Q3 2021

Tozo: gewijzigde voorwaarden Q3 2021

06-07-2021

Ook per 1 juli kunnen ondernemers, onder wie zzp’ers, de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) aanvragen. Wat zijn de voorwaarden?
Beginnend Assistent-accountant

Beginnend Assistent-accountant

  • Schagen
  • 32-40 uur
  • HBO-BE/Accountancy
Brenda Wanders-Westra

Brenda Wanders-Westra

Salarisadviseur

Léon Stuij

Léon Stuij

Assistent-accountant

Zaken aan personeel vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen?

Zaken aan personeel vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen?

12-07-2021

Als je zaken aan jouw personeel vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt, is dit in de regel belast. Maar niet altijd en daarbij kan het verschil maken of je een zaak vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt. Maar wat is het onderscheid?