Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

15 juni 2021

Fiscale eenheid? Geen éénloketsysteem btw 

Heb je een fiscale eenheid? Dan kun je geen gebruik maken van het éénloketsysteem (of OSS-systeem). Het systeem is onderdeel van de nieuwe regels voor de btw vanuit de nieuwe EU-btw-richtlijn voor e-commerce. 

Uitleg OSS-systeem

Het OSS-systeem (One Stop Shop) kan gebruikt worden wanneer e-commerce diensten en afstandsverkopen aan consumenten en ondernemers die geen btw-aangifte doen en wonen in andere lidstaten van de EU, samen een omvang hebben van meer dan € 10.000. Komen de afstandsverkopen boven dit bedrag uit, dan berekent de ondernemer de btw van het land waar de afnemer woont. De ondernemer moet de btw daar ook afdragen en er aangifte doen. Hij kan vanaf 1 juli echter ook kiezen voor het OSS-systeem. In dit systeem kan de ondernemer de in andere EU-landen verschuldigde btw aangeven en afdragen bij de Nederlandse Belastingdienst.

Werkmaatschappij

Zoals eerder gezegd kan een fiscale eenheid dus niet deelnemen aan de OSS. Ondernemingen die deel uitmaken van een fiscale eenheid kunnen zich daarentegen wel aanmelden voor het OSS-systeem. Inschrijving vindt namelijk plaats op het niveau van de werkmaatschappij met het btw-identificatienummer van de werkmaatschappij dat de leveringen verricht. Op de vraag of de aanvrager onderdeel is van een fiscale eenheid moet men het antwoord ‘nee’ invullen.

Let op!

Zijn er meerdere onderdelen binnen de fiscale eenheid die leveringen verrichten, dan moet men deze afzonderlijk registreren.

Heb je vragen over registratie in het OSS-systeem? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Nieuwe EU btw-regels voor e-commerce

Nieuwe EU btw-regels voor e-commerce

09-04-2021

De nieuwe EU btw-regelgeving voor e-commerce gaat vanaf 1 juli in. Door de komst van de regelgeving komen er nieuwe regels voor de btw. Een van de regels die verandert, is de heffing van btw op afstandsverkopen.
Snelstart

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Berend Bakker

Berend Bakker

Relatiebeheerder | MT

Baangerelateerde investeringskorting (BIK)

Baangerelateerde investeringskorting (BIK)

Denk je erover om een investering te doen, maar is het lastig om de financiering rond te krijgen in deze tijd? Misschien kom je wel in aanmerking voor de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). De BIK-regeling is een investeringsregeling die het voor bedrijven aantrekkelijker maakt om in 2021 en 2022 investeringen te blijven doen. Met deze investeringskorting kunnen de meeste ondernemers onder bepaalde voorwaarden een deel van de investering verrekenen met de loonheffing. Voldoe jij aan de voorwaarden?
Vennootschapsbelasting omhoog in 2022

Vennootschapsbelasting omhoog in 2022

15-11-2021

De vennootschapsbelasting gaat in 2022 omhoog van 25% naar 25,8%. Er is steun vanuit de Tweede Kamer gekomen om de verhoging in te stellen.