15 juni 2021

Fiscale eenheid? Geen éénloketsysteem btw 

Heb je een fiscale eenheid? Dan kun je geen gebruik maken van het éénloketsysteem (of OSS-systeem). Het systeem is onderdeel van de nieuwe regels voor de btw vanuit de nieuwe EU-btw-richtlijn voor e-commerce. 

Uitleg OSS-systeem

Het OSS-systeem (One Stop Shop) kan gebruikt worden wanneer e-commerce diensten en afstandsverkopen aan consumenten en ondernemers die geen btw-aangifte doen en wonen in andere lidstaten van de EU, samen een omvang hebben van meer dan € 10.000. Komen de afstandsverkopen boven dit bedrag uit, dan berekent de ondernemer de btw van het land waar de afnemer woont. De ondernemer moet de btw daar ook afdragen en er aangifte doen. Hij kan vanaf 1 juli echter ook kiezen voor het OSS-systeem. In dit systeem kan de ondernemer de in andere EU-landen verschuldigde btw aangeven en afdragen bij de Nederlandse Belastingdienst.

Werkmaatschappij

Zoals eerder gezegd kan een fiscale eenheid dus niet deelnemen aan de OSS. Ondernemingen die deel uitmaken van een fiscale eenheid kunnen zich daarentegen wel aanmelden voor het OSS-systeem. Inschrijving vindt namelijk plaats op het niveau van de werkmaatschappij met het btw-identificatienummer van de werkmaatschappij dat de leveringen verricht. Op de vraag of de aanvrager onderdeel is van een fiscale eenheid moet men het antwoord ‘nee’ invullen.

Let op!

Zijn er meerdere onderdelen binnen de fiscale eenheid die leveringen verrichten, dan moet men deze afzonderlijk registreren.

Heb je vragen over registratie in het OSS-systeem? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Nieuwe EU btw-regels voor e-commerce
De nieuwe EU btw-regelgeving voor e-commerce gaat vanaf 1 juli in. Door de komst van de regelgeving komen er nieuwe regels voor de btw. Een van de regels die verandert, is de heffing van btw op afstandsverkopen.
Lees verder
arrow right
Applicatiebeheerder
Ben jij de persoon die altijd paraat staat om je collega's te helpen bij IT-vraagstukken en hen helpt om efficiënter te werken? Bij Omnyacc willen wij ons team uitbreiden met een applicatiebeheerder die niet alleen geïnteresseerd is in technologie, maar ook in het verbeteren van onze processen en het ondersteunen van onze teams. Met vestigingen verspreid over Den Helder, Heerhugowaard, Leeuwarden, Schagen en Texel bieden we een dynamische werkomgeving waarin jouw vaardigheden volledig tot hun recht kunnen komen. Wil jij deel uitmaken van ons team en meewerken aan het versterken van onze organisatie? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Lees verder
arrow right
Janneke de Rijk

Janneke de Rijk

OmnyVitaal

Joyce de Bakker

Joyce de Bakker

Registeraccountant

Beperkte gemeenschap van goederen in 2024
Ben je na 1 januari 2018 getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden? Voor jou geldt dan de beperkte gemeenschap van goederen. Ben je ondernemer? Dan doe je er verstandig aan om huwelijkse voorwaarden overeen te komen met jouw aanstaande echtgenoot of geregistreerd partner.
Lees verder
arrow right
Corrigeer btw over 2023 vóór 1 april 2024
Heb je nog niet alle btw over 2023 op de juiste wijze afgedragen? Je kunt dit dan corrigeren met een suppletie. Als je dit vóór 1 april 2024 doet, brengt de Belastingdienst geen rente in rekening.
Lees verder
arrow right