8 augustus 2024

Flexibele toepassing van het 10%-criterium bij concernregeling WKR

De Belastingdienst heeft goedgekeurd dat bij het toepassen van de concernregeling in de WKR het 10%-criterium naar keuze kan worden toegepast per afzonderlijk concernonderdeel of voor het hele concern. Is dat verwarrend? We leggen het graag aan je uit.

Hiertoe gaan we eerst kort in op wat de vrije ruimte, het 10%-criterium en de concernregeling in de WKR inhouden. Daarna leggen wij uit wat de goedkeuring van de Belastingdienst betekent.

Vrije ruimte

Binnen de WKR kun je vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen waarvoor een gerichte vrijstelling of nihilwaardering geldt, belastingvrij voor de loonheffingen aan je werknemers geven. Is er geen gerichte vrijstelling of nihilwaardering? Dan kun je ze toch belastingvrij voor de loonheffingen aan je werknemers geven als je deze aanwijst als eindheffingsloon. Als het totaal van wat je aanwijst in een jaar de zogenaamde vrije ruimte niet overschrijdt, betaal je geen belasting. Wordt de vrije ruimte wel overschreden, dan betaal je 80% eindheffing over deze overschrijding.

Let op!

De vrije ruimte bedraagt in 2024 1,92% van je totale fiscale loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere.

Loon uit vroegere dienstbetrekking

Voor de berekening van je vrije ruimte ga je uit van je totale fiscale loonsom. Bestaat je totale fiscale loonsom echter voor meer dan 10% uit loon uit vroegere dienstbetrekking? Dan telt al dit loon uit vroegere dienstbetrekking niet mee voor de berekening van de vrije ruimte. Dit wordt ook wel het 10%-criterium genoemd.

Let op!

Bij loon uit dienstbetrekking moet je denken aan onder meer (pre)pensioen of een ontslaguitkering.

Concernregeling

De vaststelling van de vrije ruimte en de berekening van de 80% eindheffing vindt in principe plaats per werkgever. Als je met meerdere werkgevers een concern vormt, kun je echter ook kiezen om de concernregeling toe te passen. Je telt dan alle fiscale loonsommen van de verschillende concernonderdelen (werkgevers) bij elkaar op, en berekent aan de hand daarvan de vrije ruimte en de overschrijding van de vrije ruimte op concernniveau.

Let op!

Van een concern is sprake als je een belang heeft van minimaal 95% in een andere werkgever of andersom, of als een derde een belang heeft van minimaal 95% in jou én een belang van minimaal 95% in een andere werkgever.

10%-criterium bij toepassen concernregeling

Hoe moet beoordeeld worden of het loon uit vroegere dienstbetrekking meetelt voor de berekening van de vrije ruimte (het 10%-criterium) als een werkgever kiest voor toepassing van de concernregeling? Moet dat per werkgever berekend worden (dus per concernonderdeel) of voor het concern als geheel? De Belastingdienst heeft aangegeven dat het concern daar zelf een keuze in mag maken. De gemaakte keuze geldt dan wel voor alle concernonderdelen.

Wat betekent dit voor jou?

Kies je in een jaar ervoor om de concernregeling toe te passen? Dan moet je dus een extra rekensom maken wat in jouw geval gunstiger is: toepassen van het 10%-criterium op concernniveau of voor elke concernonderdeel apart.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Gelijke verdeling van Tozo-1 inkomensondersteuning tussen partners
Zelfstandige ondernemers die tijdens de coronacrisis financiële problemen ondervonden, konden gebruikmaken van de Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (Tozo). De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft bepaald dat de inkomensondersteuning uit de eerste periode van deze regeling (Tozo-1) gelijk verdeeld moet worden tussen partners.
Lees verder
arrow right
Ondernemingsraad (OR)
Door de medezeggenschap en inspraak van medewerkers versterken zij jou bij het ondernemerschap.
Lees verder
arrow right
Update: Aandachtspunten werken met zelfstandigen 2024
In de afgelopen jaren is het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) aanzienlijk toegenomen. Dit zijn mensen die volledig zelfstandig werken of hun ondernemerschap combineren met een baan in loondienst. Werk je samen met zzp’ers of ben je zelf zzp’er? Wat is er wettelijk vastgelegd, waar moet je op letten en hoe wordt hierop gecontroleerd?
Lees verder
arrow right
Corona update | oktober 2020
Om bedrijven te ondersteunen die door de coronacrisis worden getroffen komt het kabinet opnieuw met steunmaatregelen. De nieuwe steunmaatregelen komen boven op de al bestaande regelingen en betreffen vooral de uitbreiding van de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). In december van dit jaar wordt opnieuw overlegd over het steunpakket. Je leest alle nieuwe steunmaatregelen in de onderstaande blokken. Het is een handig naslagwerk voor jou als ondernemer. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Stage in de controlepraktijk
Vanaf februari 2025 zijn wij op zoek naar een enthousiaste en leergierige student die met een (afstudeer)onderzoek onze controlepraktijk in Noord-Holland komt versterken. Een unieke kans, want jouw onderzoek is niet alleen van belang voor jouw studie, maar ook voor ons! Naast het onderzoek zal je ervaring opdoen in de controlepraktijk door mee te lopen met het controleteam. Hierbij ondersteun je het team tijdens de uitvoering van risicoanalyses en controleer je verschillende jaarrekeningposten.
Lees verder
arrow right
Chris van Buiten

Chris van Buiten

Registeraccountant | Partner