Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

18 november 2020

Wijziging bpm heeft geen gevolgen voor btw

Het wetsvoorstel voor de wijziging bpm wordt verder opgehelderd. De autobranche was verontrust dat de wijziging tot een verhoging van btw op auto's zou leiden door de datum van de tenaamstelling bij import. Dit heeft echter geen gevolgen voor de heffing van btw op auto's. Het huidige voordeel in de bpm bij import van auto’s wordt door de wijziging wel teruggedraaid.

Autobranche verontrust

De aanpassing van de bpm gaat waarschijnlijk in per 1 juli 2021. Het voornemen verontrustte de autobranche, omdat het ook tot een verhoging van de btw op auto’s zou leiden. Volgens de staatssecretaris is dit echter niet het geval.

Voordeel import terugdraaien

Door de wijziging wordt wel het huidige voordeel in de bpm bij import van auto’s teruggedraaid. Bij inkoop op de binnenlandse markt betaalt de dealer aan de verkoper een prijs inclusief de nog op de auto drukkende bpm. De ondernemer die echter dezelfde auto uit het buitenland importeert, betaalt pas bpm als het motorrijtuig wordt verkocht aan de klant.

Extra leeftijdkorting

Doordat de auto bij de importeur in voorraad staat, wordt de auto ouder. Dit leidt tot extra leeftijdskorting voor de bpm. Bij de tenaamstelling na import is daardoor minder bpm verschuldigd dan bij een binnenlandse auto. Deze ongelijkheid wordt in het wetsvoorstel rechtgetrokken.

Geen btw-gevolgen

Voor nieuwe en gebruikte auto’s treden door de wijziging geen btw-gevolgen op. Omdat hierover onduidelijkheid was ontstaan bij de autobranche, gaat de staatssecretaris met de branche in overleg om dit op te helderen. De staatssecretaris zegde toe het wetsvoorstel desgewenst te zullen verduidelijken.

Exact

Exact

Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Eindejaarstips 2020

Eindejaarstips 2020

Om 2020 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Van welke fiscale regelingen kun je nog profiteren? Welke belangrijke aandachtspunten moeten voor het einde van het jaar zeker nog afgehandeld worden? En welke zaken zijn voor jou als werkgever belangrijk? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
25 tips voor je bedrijfsfinanciering

25 tips voor je bedrijfsfinanciering

Met hun bancaire achtergrond, opleiding tot financieringsspecialist en ervaring geven onze financieringsspecialisten Jos de Lange en William van Haaster je 25 tips op gebied van bedrijfsfinancieringen.
Actuele rekenmodule voor waardebepaling agrarisch bedrijf

Actuele rekenmodule voor waardebepaling agrarisch bedrijf

08-02-2021

De Belastingdienst heeft een rekenmodule gepubliceerd waarmee de waarde van een agrarisch bedrijf kan worden berekend voor de erf- en schenkbelasting. De rekenmodule is een actuele versie van een al bestaande.
Accountantscontrole

Accountantscontrole

Accountantscontrole: de stok achter de deur om processen flink onder de loep te nemen. Met ons advies verbeter je daadwerkelijk. Maak van de nood een deugd.
Visionplanner

Visionplanner

Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.