Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

30 maart 2020

Geen Nederlandse bijstand voor in buitenland wonende zzp'er

Zzp'ers die in Nederland werken maar in het buitenland wonen, grijpen naast de inkomensondersteuning voor zzp'ers vanwege het coronavirus. Dit meldt dagblad De Gelderlander.

Grensstreek

Nederland kent volgens de Kamer van Koophandel anno 2020 zo'n 2,5 miljoen zzp'ers. Een deel hiervan woont buiten Nederland, meestal in de grensstreek. Hierdoor hebben ze geen recht op inkomensondersteuning van de Nederlandse overheid vanwege de coronacrisis.

Voorwaarden

De inkomensondersteuning voor zzp'ers loopt via de gemeente waarin men woont en kent een aantal voorwaarden. Zzp'ers in het buitenland voldoen niet aan de voorwaarde dat men woonachtig in Nederland is en rechtmatig in Nederland verblijft.

Ook geen steun in buitenland

De zzp'ers krijgen naar eigen zeggen ook in het buitenland geen financiële ondersteuning, omdat men daar geen belasting betaalt maar in Nederland. Om deze misstand aan de kaak te stellen en onder de aandacht van de politiek te brengen, is onder andere op internet een petitie verschenen die men kan ondertekenen.

Misschien toch?

Het kabinet heeft inmiddels (27 maart 2020) aangekondigd dat met spoed bekeken wordt of steun geboden kan worden aan ondernemers die in Nederland een bedrijf hebben en in het buitenland wonen, of andersom. Volgens het kabinet heeft men echter altijd recht op bijstand in het woonland.

Ook niet voor deeltijd-zzp'ers

Uit de overige voorwaarden blijkt dat de ondersteuning ook niet bedoeld is voor deeltijd-zzp'ers. Een andere voorwaarde is namelijk dat men minstens 1.225 uur per jaar in het bedrijf werkt.

Ook de vakbonden hebben zich tot de politiek gewend in een brief met bredere strekking. Daarin wordt aangedrongen op Europese afstemming van beleid.

Heb je vragen over de inkomensondersteuning voor zzp'ers? Neem dan contact met ons op.

In ons coronadossier vind je nieuws omtrent de maatregelen rondom het coronavirus.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door je worden gelezen.

Accountantscontrole

Accountantscontrole

Accountantscontrole: de stok achter de deur om processen flink onder de loep te nemen. Met ons advies verbeter je daadwerkelijk. Maak van de nood een deugd.
Beoordelen jaarrekening

Beoordelen jaarrekening

Een beoordelingsverklaring kan de oplossing zijn als je meer behoefte hebt aan zekerheid. Daarnaast kun je bij ons terecht voor de verplichte beoordeling. 
25 tips HRM-beleid

25 tips HRM-beleid

25 tips voor een goed HRM-beleid voor jou op een rij
Jaarrekening & advies

Jaarrekening & advies

Wij helpen je graag bij het opstellen, controleren en beoordelen van de jaarrekening. Maar wij gaan ook next level en kijken samen naar de toekomst!
SLIM-subsidie voor grootbedrijf

SLIM-subsidie voor grootbedrijf

01-06-2022

Heb je een samenwerkingsverband of grootbedrijf in de landbouw, horeca of recreatiesector? Per 1 juni opent een nieuwe ronde SLIM.