20 juni 2022

Herzien van fiscale aftrek van gemengde kosten 

Gemengde kosten mag je maar ten dele aftrekken van de winst, omdat ze deels een privékarakter hebben. Voor de aftrekbeperking heb je keuze uit twee opties. Je mag jouw keuze herzien, zolang jouw aanslag niet definitief vaststaat, aldus de rechter.

Gemengde kosten

Onder gemengde kosten verstaan we de kosten van voedsel, drank en genotmiddelen, representatie, waaronder ook recepties, feestelijke bijeenkomsten en vermaak vallen, en congressen, seminars, symposia, excursies, studiereizen en dergelijke. Ook de hiermee samenhangende reis- en verblijfkosten moet je toerekenen aan de gemengde kosten.

Aftrek beperkt

De aftrek van de gemengde kosten is beperkt tot een vast bedrag of tot een percentage van de gemengde kosten. Voor ondernemers in de inkomstenbelasting geldt dat 20% van de gemengde kosten niet aftrekbaar is, maar men mag ook kiezen voor een vast bedrag van € 4.800.

Ook voor ondernemingen in de vennootschapsbelasting, zoals de bv, geldt een vast bedrag van € 4.800. Dit wordt vervangen door 0,4% van de loonsom, als dit meer is. Kiest men niet voor het vaste bedrag, dan geldt een aftrekbeperking van 26,5% van de totale gemengde kosten.

Let op!

De fiscus gaat standaard uit van het vaste, niet-aftrekbare bedrag. Wil je dit niet, dan moet je direct bij jouw aangifte duidelijk maken te kiezen voor het niet-aftrekbare percentage. Het hiermee corresponderende bedrag kun je dan niet in aftrek brengen.

Tot wanneer keuze wijzigen?

Onlangs bracht een ondernemer zijn zaak voor de rechter, omdat hij bij de aangifte niet had gekozen voor het niet-aftrekbare percentage. De winst was dan ook vastgesteld met inachtneming van een vast bedrag aan niet-aftrekbare gemengde kosten. Omdat dit slechter uitviel, wilde de ondernemer zijn keuze na indiening van de aangifte nog wijzigen, maar dit stond de inspecteur niet toe.

Definitieve aanslag bepalend

De rechter was het echter met de ondernemer eens en stelde dat deze nog op zijn keuze terug kon komen, zolang zijn aanslag nog niet definitief vaststond. Dit vloeide voort uit eerdere rechtspraak. De ondernemer werd dan ook in het gelijk gesteld.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Baangerelateerde investeringskorting (BIK)
Denk je erover om een investering te doen, maar is het lastig om de financiering rond te krijgen in deze tijd? Misschien kom je wel in aanmerking voor de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). De BIK-regeling is een investeringsregeling die het voor bedrijven aantrekkelijker maakt om in 2021 en 2022 investeringen te blijven doen. Met deze investeringskorting kunnen de meeste ondernemers onder bepaalde voorwaarden een deel van de investering verrekenen met de loonheffing. Voldoe jij aan de voorwaarden?
Lees verder
arrow right
Hielke Klaver

Hielke Klaver

Assistent-accountant

Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Verhuur van appartementen: btw-vrijgesteld of btw-belast?
De verhuur van onroerend goed is doorgaans vrijgesteld van btw. Er bestaan echter enkele uitzonderingen, zoals verhuur in het kader van een hotel-, pension-, kamp- of vakantiebestedingsbedrijf aan personen die daar kort verblijven. Deze vorm van verhuur is belast met 9% btw. Onlangs moest een rechtbank oordelen of de verhuur van appartementen in een specifieke situatie ook onder deze uitzondering viel.
Lees verder
arrow right
Begeleiden belastingcontrole
Staat de Belastingdienst binnenkort bij jou op de stoep voor een controle? Dat kan, want per jaar controleren zij tienduizenden ondernemers.
Lees verder
arrow right
Tot wanneer mogen fiscale partners de IB-verdeling aanpassen?
Dien je samen met je fiscale partner de aangifte inkomstenbelasting in? Dan moeten jullie gezamenlijk bepalen hoe jullie de zogenoemde gemeenschappelijke inkomensbestanddelen en het inkomen uit sparen en beleggen in box 3 verdelen. Deze verdeling kunnen jullie aanpassen, zolang de aanslag nog niet onherroepelijk vaststaat.
Lees verder
arrow right