7 september 2023

Hoe beperkt is de aftrekbaarheid van vrijgestelde gemengde kosten?

Wanneer je als werkgever vergoedingen of verstrekkingen aan jouw werknemers verleent, zijn deze doorgaans onderhevig aan belasting. Dit kan echter gedeeltelijk worden voorkomen door ze op te nemen in de werkkostenregeling. Maar is het dan nog mogelijk om de betreffende kosten volledig af te trekken, of slechts gedeeltelijk, vooral als het om gemengde kosten gaat?

Gemengde kosten

Gemengde kosten zijn kosten met ten dele een privékarakter. Een bekend voorbeeld zijn de kosten van voedsel. Ondernemers die bijvoorbeeld met relaties dineren, besparen immers op hun kosten die ze in privé aan voedsel uitgeven. Voor gemengde kosten geldt een drempelbedrag van € 5.100 (2023). In plaats hiervan kunt u als IB-ondernemer ook kiezen voor een aftrek van 80% van deze kosten. Dit percentage is 73,5% voor ondernemers in de Vpb.

Maaltijden onbelast?

In een zaak die onlangs speelde voor het gerechtshof in Den Bosch had een ondernemer zijn werknemers voorzien van maaltijden, consumpties, personeelsfeesten en werkkleding. Door toepassing van de werkkostenregeling bleven deze zaken bij de werknemer onbelast. De ondernemer had de kosten wel volledig afgetrokken. Ook voor zover het de gemengde kosten betrof, zoals de maaltijden. De inspecteur was het hiermee niet eens.

Uitbreiding loonbegrip

De ondernemer beriep zich erop dat met de invoering van de werkkostenregeling het loonbegrip was uitgebreid met de bepaling “hetgeen wordt vergoed of verstrekt in het kader van de dienstbetrekking”. De vergoedingen en verstrekkingen behoorden dus tot het loon en loonkosten zijn nu eenmaal aftrekbaar, aldus de ondernemer.

Andere uitleg Hof

Het gerechtshof leidt uit de wetsgeschiedenis echter af dat gemengde kosten alleen voor 100% aftrekbaar zijn als ze ook belast zijn in de loonbelasting. Dat ze niet belast zijn omdat ze onder waren gebracht in de werkkostenregeling, betekent volgens het Hof dat deze kosten dus beperkt aftrekbaar zijn. De inspecteur wordt dan ook in het gelijk gesteld.

Let op!

De uitspraak wordt naar verwachting aan de Hoge Raad voorgelegd. Wij houden je op de hoogte.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Vast bedrag gemengde kosten stijgt in 2023
Gemengde kosten zijn slechts beperkt aftrekbaar van de winst. Ondernemers kunnen kiezen om een percentage van de gemengde kosten of een vast bedrag niet in aftrek te brengen. Het vaste bedrag is gestegen van € 4.800 (2022) naar € 5.100 (2023).
Lees verder
arrow right
Fiscale eenheid 2023
Het kan fiscaal aantrekkelijk zijn om bv's een fiscale eenheid te laten vormen als je onderneemt vanuit meerdere bv's. Zowel in de vennootschapsbelasting als in de omzetbelasting is een fiscale eenheid mogelijk.
Lees verder
arrow right
JIJ!

JIJ!

Belastingadviseur

Mrb-veranderingen voor LPG-rijders vanaf 2026
Vanaf 2026 zullen automobilisten die LPG gebruiken, geconfronteerd worden met aanzienlijk hogere motorrijtuigenbelasting, aangezien de korting voor G3-installaties tegen die tijd wordt beëindigd.
Lees verder
arrow right
Accountant Zwaagdijk
Ben je benieuwd of je het maximale haalt uit jouw financiële administratie, of je genoeg doet aan verzuimpreventie of hoe jij er financieel voor staat wanneer je met pensioen gaat? Onze accountants en specialisten kunnen je adviseren en ondersteunen in elke fase van het ondernemerschap. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal, denken met je mee en proberen samen met jou alles uit jouw onderneming te halen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Lees verder
arrow right