23 mei 2023

Invorderingsrente op coronabelastingschulden

Heb je voor jouw bedrijf tijdens de coronacrisis tijdelijk de belastingschulden uitgesteld? Dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om jouw coronabelastingschulden versneld af te gaan lossen. De invorderingsrente was tijdelijk verlaagd naar 0,1%. De rente is ondertussen al weer 2% en wordt vanaf 1 juli 3%. 

Coronabelastingschuld

De opgebouwde coronabelastingschulden moeten sinds oktober 2022 worden afgelost. In beginsel moet dit maandelijks en heb je hiervoor vijf jaar de tijd. Lukt dit niet, dan kun je verzoeken de schuld in zeven jaar af te lossen. Ook kun je verzoeken niet maandelijks, maar per kwartaal af te mogen lossen. Je kunt ook eenmalig verzoeken om een betaalpauze van maximaal zes maanden. Het gevolg daarvan is wel dat jouw af te lossen maandbedragen die nog volgen dan hoger worden.

Let op!

Voor deze mogelijkheden gelden wel voorwaarden. Onze adviseurs kunnen je hierover informeren.

Invorderingsrente loopt op

Je kunt jouw coronabelastingschulden ook sneller aflossen. Je betaalt over jouw opgebouwde coronabelastingschuld namelijk wel invorderingsrente. Die bedraagt inmiddels 2%, maar stijgt vanaf 1 juli verder naar 3% en vanaf 1 januari 2024 nog verder door naar 4%. Is het voor jou mogelijk jouw coronaschuld sneller af te lossen, dan scheelt je dat dus flink aan te betalen invorderingsrente. Een groot aantal ondernemers ging je hierin voor. Eind april 2023 had namelijk ongeveer 10% van de ondernemers met coronabelastingschulden deze al helemaal afbetaald.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Sandra Groenenboom

Sandra Groenenboom

Managementassistente

Agro: wanneer vervroegd mest uitrijden?
Staat je gewas op de lijst 'Vroege teelten'? Dan mag je van 16 februari t/m 15 maart drijfmest aanwenden op bouwland. Je moet vooraf het perceel en gewas registreren bij RVO.
Lees verder
arrow right
Normen verpachting landbouwgrond 2023 bekend
Personen die landbouwgrond verpachten, dienen de waarde van deze grond op te geven in box 3. Jaarlijks publiceert de Belastingdienst cijfers met betrekking tot de waardering van landbouwgrond. Deze cijfers vormen ook de basis voor de waardebepaling van verpachte grond.
Lees verder
arrow right