23 mei 2023

Invorderingsrente op coronabelastingschulden

Heb je voor jouw bedrijf tijdens de coronacrisis tijdelijk de belastingschulden uitgesteld? Dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om jouw coronabelastingschulden versneld af te gaan lossen. De invorderingsrente was tijdelijk verlaagd naar 0,1%. De rente is ondertussen al weer 2% en wordt vanaf 1 juli 3%. 

Coronabelastingschuld

De opgebouwde coronabelastingschulden moeten sinds oktober 2022 worden afgelost. In beginsel moet dit maandelijks en heb je hiervoor vijf jaar de tijd. Lukt dit niet, dan kun je verzoeken de schuld in zeven jaar af te lossen. Ook kun je verzoeken niet maandelijks, maar per kwartaal af te mogen lossen. Je kunt ook eenmalig verzoeken om een betaalpauze van maximaal zes maanden. Het gevolg daarvan is wel dat jouw af te lossen maandbedragen die nog volgen dan hoger worden.

Let op!

Voor deze mogelijkheden gelden wel voorwaarden. Onze adviseurs kunnen je hierover informeren.

Invorderingsrente loopt op

Je kunt jouw coronabelastingschulden ook sneller aflossen. Je betaalt over jouw opgebouwde coronabelastingschuld namelijk wel invorderingsrente. Die bedraagt inmiddels 2%, maar stijgt vanaf 1 juli verder naar 3% en vanaf 1 januari 2024 nog verder door naar 4%. Is het voor jou mogelijk jouw coronaschuld sneller af te lossen, dan scheelt je dat dus flink aan te betalen invorderingsrente. Een groot aantal ondernemers ging je hierin voor. Eind april 2023 had namelijk ongeveer 10% van de ondernemers met coronabelastingschulden deze al helemaal afbetaald.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right
Internationaal fiscaal advies
Ga je met jouw werkzaamheden de grens over? Onze specialisten hebben de kennis in huis om de buitenlandse belastingregels in kaart te brengen.
Lees verder
arrow right
Is een periodieke gift van een ANBI-bestuurder aftrekbaar?
Een periodieke gift aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) kan onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Maar geldt dit ook voor een gift van een bestuurslid van de ANBI? De Belastingdienst heeft voorwaarden vastgesteld voor de aftrekbaarheid, vooral als er aanvullende redenen zijn voor het beëindigen van de gift.
Lees verder
arrow right