30 januari 2025

Kabinet overweegt verhoging btw-tarief naar 21,4% om tekort te dichten

Het kabinet overweegt het hoge btw-tarief van 21% te verhogen naar 21,4%. Deze verhoging is een van de mogelijkheden om het tekort van € 1,2 miljard te dekken, dat is ontstaan doordat besloten werd de btw op sport, cultuur en boeken niet te verhogen.

Hoge btw-tarief

Het hoge btw-tarief van 21% geldt voor de meeste goederen en diensten. Voor een beperkte groep is het lage btw-tarief van 9% van toepassing, zoals voor de meeste levensmiddelen.

Andere opties

Staatssecretaris Van Oostenbruggen zal op korte termijn de Tweede Kamer meerdere opties aanbieden om het gat op de begroting te dekken.

Naast de bovengenoemde verhoging is een andere optie die overwogen zou worden een uniformering van beide btw-tarieven. De tarieven van 9 en 21% en zouden dan vervangen worden door één tarief van 17 à 18%. Dit zou € 1,3 miljard opleveren.

Nog een mogelijkheid die wordt aangedragen is het verhogen van het lage btw-tarief van 9% naar 21% voor een beperkte groep goederen en diensten.

Weerstand

De verwachting is dat een verhoging van het hoge of het lage btw-tarief op flinke weerstand zal stuiten vanuit de diverse sectoren, maar ook vanuit de politiek.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Update lonenspecial 2025: tarieven loonbelasting, premies, heffingskortingen en varia
In 2025 is de belastingdruk in de loonbelasting vooral voor werknemers met een middeninkomen lager dan in 2024. Dit is het gevolg van de invoering van een extra tariefschijf.
Lees verder
arrow right
Belastingdienst werkt mee aan Europese ID-wallet
De Nederlandse Belastingdienst helpt mee aan de ontwikkeling van de Europese ID-wallet. Met de ID-wallet kunnen persoonlijke gegevens binnen de EU veilig en eenvoudig gedeeld worden. De ID-wallet zal zowel voor bedrijven als voor particulieren beschikbaar zijn.
Lees verder
arrow right
Huisartsverklaring schiet tekort voor aftrek zorgkosten
Ben je (chronisch) ziek of invalide, dan kun je onder voorwaarden bepaalde extra zorgkosten aftrekken van je inkomen. Hiervoor moet je wel kunnen aantonen dat je de uitgaven daadwerkelijk hebt gedaan. Hoe je dit moet onderbouwen, verschilt per soort uitgave. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank.
Lees verder
arrow right