Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

14 september 2022

KIA voor Bed & Breakfast?

Heb je een Bed & Breakfast in huis? Of verhuur je een kamer aan vakantiegangers? In dit nieuwsartikel gaan we in op of je voor dit deel van jouw woning de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen kunt claimen. En waar dit vanaf hangt. 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De KIA is een aftrek op de winst die wordt toegekend bij kleinschalige investeringen. De KIA bedraagt maximaal 28% bij investeringen tot € 59.939. Boven dit bedrag loopt de KIA af en bij investeringen van meer dan € 332.994 krijg je geen KIA meer (cijfers 2022).

Bed and Breakfast

In een zaak die onlangs voor de rechtbank Zeeland-West-Brabant werd uitgevochten, had een VOF in een pand waarin de vennoten ook woonden, een aantal kamers ingericht voor B&B. Het B&B-deel had een eigen opgang en beschikte over drie gastenkamers.

Recht op KIA?

De belastingplichtige had na aankoop en verbouwing van de woning voor het B&B-gedeelte KIA geclaimd. De inspecteur had dit geweigerd, aangezien volgens de wet woonhuizen van de KIA zijn uitgezonderd.

Geen woningen

Volgens de rechtbank kunnen de gastenkamers niet aangemerkt worden als een woning. Ook zijn ze niet bestemd om als woning te gebruiken. Deze specifieke gastenkamers hadden een beperkte ruimte en waren daarbij slechts voorzien van een tweepersoonsbed, een televisie, een zitje, een douchecabine, wastafel en toilet. Op de kamers was verder een koelkast aanwezig, was wifi beschikbaar en was er een gezamenlijk te gebruiken kitchenette. Voor gebruik als woning is een en ander volgens de rechtbank te beperkt.

Wel KIA

Nu de gastenkamers niet als woning konden worden aangemerkt, waren ze daarmee ook niet uitgesloten van de KIA. De rechtbank kende de KIA dan ook alsnog toe.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Subsidie voor duurzame energieprojecten (SDE++)

Subsidie voor duurzame energieprojecten (SDE++)

07-03-2023

Via de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) stelt het kabinet voor 2023 € 8 miljard beschikbaar. Het doel is door middel van duurzame energie de uitstoot van CO2 te verminderen, af te vangen en op te slaan.