9 november 2021

Voordeel KIA maximaliseren 

Met de kleinschalige investeringen (KIA) kom je in aanmerking voor extra aftrek op de winst. Je komt in aanmerking als je dit jaar meer dan € 2.400, maar niet meer dan € 328.721 investeert. Plan jouw investeringen goed en maximaliseer de KIA.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De KIA is met name bedoeld voor kleinschalige investeringen. Daarom krijg je relatief minder KIA als jouw investeringen oplopen. Tot een investeringsbedrag van € 59.170 bedraagt de KIA 28%. Tussen € 59.170 en € 109.574 krijg je aan KIA een vast bedrag van € 16.568. Boven een investeringsbedrag van € 109.574 loopt de KIA langzaam af naar nihil bij een bedrag hoger dan € 328.721.

Let op!

De KIA is een extra aftrek op de winst, bovenop de normale afschrijving op het bedrijfsmiddel. Het voordeel is zowel in de inkomsten- als in de vennootschapsbelasting dus afhankelijk van de hoogte van het belastingtarief.

Plannen loont

De KIA heeft betrekking op jouw jaarbedrag aan investeringen. Daarom loont het jouw investeringen over het jaar te plannen. Heb je bijvoorbeeld dit jaar tot nu toe € 50.000 geïnvesteerd en ben je van plan in december ook voor € 50.000 te investeren, dan krijg je dit jaar in totaal € 16.568 aan KIA. Stel je jouw investering in december uit tot januari en investeer je verder in 2022 niet, dan investeer je dus zowel in 2021 als in 2022 voor € 50.000 en levert dit € 28.000 aan KIA op, ofwel € 11.432 meer.

Geringe investeringen samenvoegen

Bij geringe investeringen loont het juist om investeringen over meerdere jaren zo mogelijk samen te voegen. Investeer je bijvoorbeeld zowel dit jaar als volgend jaar voor € 1.500, dan krijg je beide jaren geen KIA. Investeer je dit jaar € 3.000 en volgend jaar niets, dan bedraagt de KIA 28% x € 3.000 = € 840.

Plan ook jouw desinvesteringen

Stoot je een bedrijfsmiddel af waarop je KIA hebt ontvangen toen je investeerde, dan moet je jouw KIA over de verkoopprijs weer terugbetalen. Dit hoeft alleen als je het bedrijfsmiddel verkoopt binnen vijf jaar na het begin van het kalenderjaar waarin je investeerde, dus alle bedrijfsmiddelen die je vanaf 2017 hebt gekocht.

Tip!

Stel daarom de verkoop van een bedrijfsmiddel dat je in 2017 hebt gekocht zo mogelijk uit tot 2022.

Heb je vragen over de KIA? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Huurtoeslag: Extra reparatie koopkracht
Dit jaar wordt de eigen bijdrage voor huurtoeslag opnieuw verlaagd, ditmaal met meer dan € 36 per jaar. Sinds 1 januari 2024 was de eigen bijdrage al met meer dan € 30 verlaagd.
Lees verder
arrow right
Relatiebeheerder/ accountant voor de samenstelpraktijk
Als relatiebeheerder ben jij de sleutelfiguur tussen onze klanten en het team. Jij krijgt de kans om jouw expertise in samenstelwerkzaamheden, adviesopdrachten en clientcontact te laten zien.
Met jouw professionaliteit draag je bij aan het begeleiden en adviseren van onze klanten. Jij begrijpt hun behoeften en ondersteunt bij hun vragen. Solliciteer nu en word onderdeel van ons gedreven team.
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Aanpassingen in de kavelruilvrijstelling
Het kabinet streeft ernaar het onbedoelde gebruik van de huidige kavelruilvrijstelling te beperken en plant dit te doen door middel van een wetsvoorstel. Dit voorstel zal binnenkort worden voorgelegd voor reacties via een internetconsultatie, waarbij belanghebbenden de kans krijgen om te reageren.
Lees verder
arrow right
WNT-controle
Ben je een (semi-)publieke instelling en val je onder de wet normering topinkomens (WNT)? Wij kunnen de accountantscontrole volgens het WNT-protocol uitvoeren en je van de benodigde verklaring voorzien.
Lees verder
arrow right
IT-auditor
Een interessante functie op het snijvlak van audit, finance en IT. Boordevol vrijheid, uitdagingen, verantwoordelijkheid en klantcontact!
Lees verder
arrow right