14 mei 2024

Kinderopvangtoeslag mogelijk hoger in 2025

Het kabinet overweegt om vanaf 2025 een extra verhoging van de kinderopvangtoeslag voor bepaalde inkomens door te voeren. Deze aanpassing komt bovenop de reguliere indexatie van de toeslag om inflatie tegen te gaan. Het definitieve voorstel dient nog goedgekeurd te worden door zowel de Tweede als de Eerste Kamer.

Middeninkomens

De extra verhoging komt volgens de voorstellen van het kabinet met name ten goede aan de middeninkomens. Dit betekent dat huishoudens met een gezamenlijk inkomen tussen ongeveer € 29.400 en € 159.200 erop vooruit zullen gaan als de plannen ongewijzigd doorgaan.

Beoogd doel

Het kabinet wil voor genoemde inkomens de kosten van kinderopvang verlagen om het aantrekkelijker te maken te blijven werken of meer uren te gaan werken. Hiertoe worden de toeslagpercentages, de maximum uurprijzen en de toetsingsinkomens aangepast.

Tabel eerste kind

De verhoging van de kinderopvangtoeslag richt zich met name op een verhoging van de vergoedingspercentages van de tabel voor het eerste kind. In de praktijk blijkt namelijk vooral het krijgen van het eerste kind van invloed op de keuze om al dan niet te blijven werken, onder meer vanwege de kosten van kinderopvang.

Meer zekerheid

Ouders krijgen ook meer zekerheid over de toekenning van de kinderopvangtoeslag. Dit is een gevolg van het feit dat tot een verzamelinkomen van € 45.701 recht bestaat op het maximale vergoedingspercentage. Wijzigingen van het inkomen leiden daardoor tot die grens niet langer tot vermindering van de toeslag en de bijbehorende problemen inzake terugbetaling.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Margreet Siemelink

Margreet Siemelink

Assistent-accountant

Junior Salarismedewerker
Ben jij geïnteresseerd in het vakgebied van salarisadministratie en wil je een actieve rol spelen in ons team, dat bestaat uit een mooie mix van jong talent en ervaren specialisten? Als junior salarismedewerker krijg je de kans om je taken en verantwoordelijkheden geleidelijk uit te breiden. Van het verzorgen van nauwkeurige salarisverwerking tot het ontdekken van subsidiemogelijkheden en het adviseren van klanten over beschikbare regelingen en beloningen, de uitdagingen zijn divers. Doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden zijn hier écht aanwezig, net als een hoge mate van professionaliteit. Word jij gelukkig van een uitdagende functie? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Hoe bepaal je jouw fiscale woonplaats?
Woon je gedurende het jaar in meerdere landen? Dan is het niet altijd duidelijk wat aangemerkt wordt als jouw fiscale woonplaats. Welke aspecten bepalen de fiscale woonplaats? Dit heeft het gerechtshof in Amsterdam onlangs aangegeven.
Lees verder
arrow right
Melvin Buis

Melvin Buis

Salaris- en personeelsadviseur