22 augustus 2024

Lagere revisierente voor afkoop van oudedagsverplichting

Heb je jouw pensioen in eigen beheer (PEB) in het verleden omgezet naar een oudedagsverplichting (ODV) en overweeg je nu afkoop? Dan lijkt er nu een mogelijkheid om dit te doen met een lagere revisierente.

Afkoop ODV

Bij afkoop van een ODV betaal je in beginsel, naast belasting, ook nog 20% revisierente. In de wet is echter een tegenbewijsregeling opgenomen als je de ODV minder dan 10 jaar vóór het afkoopjaar hebt afgesloten. Door toepassing van die tegenbewijsregeling kan het zijn dat je minder dan 20% revisierente verschuldigd bent.

Let op!

Voor toepassing van die tegenbewijsregeling moet je – kort omschreven- aannemelijk maken, wat de belastingrente zou zijn geweest vanaf het moment van afsluiten van de ODV. Hoe korter geleden dit moment van afsluiten is, des te lager is dan de revisierente.

Nieuwe tienjaarstermijn na omzetting in lijfrente

Onder voorwaarden is het mogelijk om een ODV (geheel of gedeeltelijk) om te zetten in een lijfrente zonder dat dit tot belastingheffing leidt. De Belastingdienst heeft laten weten dat na omzetting van een ODV in een lijfrente de hiervoor beschreven tienjaarstermijn opnieuw begint te lopen.

Dit betekent dat als je jouw ODV eerst (geheel of gedeeltelijk) omzet in een lijfrente en daarna de lijfrente afkoopt, je zeer waarschijnlijk door toepassing van de tegenbewijsregeling minder revisierente verschuldigd bent dan bij afkoop van de ODV.

Let op!

De Belastingdienst heeft aangegeven dat deze route op dit moment mogelijk is op grond van de wet. De kans bestaat echter dat de wetgever deze (onbedoelde?) mogelijkheid door nieuwe wetgeving opheft voor de toekomst.

Let op!

De wetgeving en voorwaarden van de regelingen zijn niet eenvoudig en stringent. Ook de berekening van de belastingrente uit de tegenbewijsregeling is niet eenvoudig. Neem voor meer informatie over jouw mogelijkheden daarom contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Update lonenspecial 2024: Pensioenen
Per 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioen ingegaan. We gaan in op de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het huidige pensioenstelsel. De opname ineens van 10% pensioen is opnieuw uitgesteld en of persoonlijk pensioenadvies wel of niet belast is.
Lees verder
arrow right
Het belang van een pensioenvoorziening in de huidige arbeidsmarkt
Pensioen een bijzaak? Recent onderzoek toont aan dat een pensioenvoorziening voor werknemers een doorslaggevende factor kan zijn voor zowel sollicitanten als huidige medewerkers. 43 procent van de werkgevers zonder pensioenvoorziening geeft aan dat ze mogelijk sollicitanten zijn misgelopen vanwege het ontbreken van zo'n voorziening. 40 procent denkt dat er zelfs wel eens een werknemer is vertrokken omdat ze geen pensioenvoorziening hebben.
Lees verder
arrow right