31 maart 2022

Lang wachten op jouw btw-teruggaaf? Let dan op!

Moet je lang wachten op jouw btw-teruggaaf? Dan heb je mogelijk recht op vergoeding van belastingrente.

Beslissing binnen acht weken

De Belastingdienst moet in principe binnen acht weken jouw verzoek om btw-teruggaaf afhandelen. Dat gebeurt helaas niet altijd, bijvoorbeeld omdat de Belastingdienst vragen heeft over uw verzoek.

Rentevergoeding btw-teruggaaf 2021

Heb je btw-teruggaaf betrekking op het jaar 2021? En ontving de Belastingdienst jouw verzoek om btw-teruggaaf tenminste acht weken geleden? Dan moet de Belastingdienst jou vanaf 1 april 2022 belastingrente vergoeden.

Tip!

De belastingrente bedraagt momenteel 4%.

Rentevergoeding btw-teruggaaf 2020 en eerder

Ook voor btw-teruggaven over eerdere jaren moet de Belastingdienst jou belastingrente vergoeden als acht weken zijn verstreken na ontvangst van jouw verzoek om btw-teruggaaf.

Voorbeeld

De Belastingdienst ontvangt begin januari 2021 jouw verzoek om btw-teruggaaf voor het vierde kwartaal 2020. Op 1 april 2021 heb je nog geen teruggaafbeschikking ontvangen van de Belastingdienst. Op dat moment is jouw btw-teruggaaf langer dan acht weken geleden door de Belastingdienst ontvangen. De Belastingdienst moet je dan vanaf 1 april 2021 belastingrente vergoeden.

Tijdvak belastingrente

Het tijdvak van de belastingrente vangt aan als acht weken zijn verstreken vanaf het moment dat de Belastingdienst jouw verzoek om btw-teruggaaf ontving. Dit is alleen anders als het op dat moment nog geen 1 april is van het jaar volgend op het jaar waarop de btw-teruggaaf betrekking heeft. Dan vangt het tijdvak namelijk aan op 1 april. Het tijdvak eindigt veertien dagen na de dagtekening van de terugggaafbeschikking.

Vervolg voorbeeld

Uiteindelijk geeft de Belastingdienst de teruggaafbeschikking pas af met dagtekening 10 maart 2022. De Belastingdienst moet jou dan 4% belastingrente vergoeden over de periode 1 april 2021 tot en met 24 maart 2022.

Tip!

Controleer of je mogelijk recht heeft op belastingrente. De Belastingdienst kent deze namelijk niet altijd automatisch toe als je daar recht op heeft, blijkt uit een rechterlijke uitspraak die onlangs gepubliceerd werd.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Btw terugvragen bij slecht betalende afnemer?
Helaas word je als ondernemer weleens geconfronteerd met afnemers die niet of slecht betalen. Heb je hier mee te maken? Zorg dat je op tijd de afgedragen btw terugvraagt. Als je dit te laat doet dan loop je het risico dat de Belastingdienst de btw niet meer aan jou terugbetaalt.
Lees verder
arrow right
Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right
Jella Limmen

Jella Limmen

Assistent-accountant

Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
HRM-workshops Den Helder
Op donderdag 4 april verzorgen wij de HRM-workshops waarin we actuele ontwikkelingen en nuttige tips delen rondom fiscaal optimaal belonen en het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving.
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right