Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

1 september 2021

Btw terugvragen bij slecht betalende afnemer?

Helaas word je als ondernemer weleens geconfronteerd met afnemers die niet of slecht betalen. Heb je hier mee te maken? Zorg dat je op tijd de afgedragen btw terugvraagt. Als je dit te laat doet dan loop je het risico dat de Belastingdienst de btw niet meer aan jou terugbetaalt.

Binnen 1 jaar na afloop van de betalingstermijn

Betaalt jouw afnemer niet of te laat? Dan moet je één jaar na het verstrijken van de betalingstermijn de btw terugvragen. Is dit moment bijvoorbeeld op 15 september, dan vraag je de btw terug in uw aangifte van het derde kwartaal (als je per kwartaal btw-aangifte doet) of van september (als je per maand btw-aangifte doet).

Let op!

Vraag je de btw in een latere btw-aangifte pas terug, dan mag de Belastingdienst de btw-teruggaaf weigeren. Loop dit risico niet en vraag de btw op tijd terug.

Betalingstermijn

Wanneer het moment van btw terugvragen is, is afhankelijk van de betalingstermijn die je met jouw afnemer contractueel hebt afgesproken. Stuurde je bijvoorbeeld met dagtekening 3 september 2020 een factuur en is de afgesproken betalingstermijn 15 dagen, dan verstreek de betalingstermijn op 18 september 2020. Heeft de afnemer op 30 september 2021 nog steeds niet betaald? Dan vraag je de btw terug in jouw btw-aangifte derde kwartaal of september 2021.

Let op!

Heb je geen betalingstermijn afgesproken, dan geldt de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen na ontvangst van de factuur. In bovenstaand voorbeeld verloopt het jaar dan op 2 oktober 2021. Doe je per maand btw-aangifte, dan vraag je de btw terug als de afnemer op 31 oktober 2021 nog steeds niet betaald heeft. Doe je per kwartaal aangifte, dan ligt deze termijn op 31 december 2021.

Eerder btw-terugvragen als definitief oninbaar

Is jouw factuur al eerder dan één jaar na het verstrijken van de betalingstermijn definitief oninbaar, dan moet je ook eerder de btw terugvragen. Je kunt dan dus niet wachten tot het jaar verstreken is.

Tip!

Over het algemeen zullen facturen niet binnen één jaar al definitief oninbaar zijn. Toch is het goed om bij het indienen van jouw btw-aangifte altijd de debiteuren te beoordelen. Zijn er debiteuren die definitief oninbaar zijn, vraag dan de btw terug. Ook als het jaar nog niet verstreken is. Doe je dit later, dan kan de Belastingdienst ook in dit geval de btw-teruggaaf weigeren.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingaangifte

Belastingaangifte

Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Factoring

Factoring

Beschik sneller over jouw geld. Onze financieringsspecialisten koppelen je aan de juiste factoringpartij. 
Bedrijven krijgen opnieuw steun vanwege extra coronabeperkingen

Bedrijven krijgen opnieuw steun vanwege extra coronabeperkingen

28-11-2021

Vanwege de extra aangescherpte coronamaatregelen heeft het kabinet besloten opnieuw extra financiële steun beschikbaar te stellen voor de ondernemers die hiervan de dupe zijn.
Snelstart

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Eindejaarstips inzake de btw

Eindejaarstips inzake de btw

25-11-2021

Uiterlijk eind januari moeten de meeste ondernemers de laatste btw-aangifte van het jaar 2021 indienen. Dit en meer in de eindejaarstips inzake de btw.