13 oktober 2021

In sommige gevallen langer uitstel van betaling belastingschuld  

Ben je als ondernemer getroffen door de coronacrisis dan kun je in sommige gevallen langer uitstel van betaling krijgen op je belastingschuld. Het gaat om de belastingschuld die je vanaf 1 oktober 2021 weer zou moeten betalen. 

Einde steunpakket

Vanaf 1 oktober zijn ook de algemene steunmaatregelen vanwege corona beëindigd. Ondernemers moeten daarom ook in beginsel vanaf 1 oktober hun nieuwe belastingschulden weer gewoon betalen. Omdat dit soms toch moeilijk is, is de nieuwe uitstelregeling in het leven geroepen.

Voorwaarden

Om voor de nieuwe uitstelregeling in aanmerking te komen, geldt een aantal voorwaarden. De belangrijkste zijn dat de betalingsproblemen veroorzaakt zijn door de coronacrisis, dat het bedrijf levensvatbaar is en dat je een verklaring meestuurt.

Verklaring

Is jouw al opgebouwde belastingschuld samen met de nieuwe schuld meer dan € 20.000, dan is een derdenverklaring vereist. Is de totale schuld minder, dan mag je volstaan met een eigen verklaring. Uit de verklaring moet blijken dat je aan de voorwaarden van de fiscus voldoet en moet je een omschrijving geven van de aard van de betalingsproblemen.

Let op!

Je kunt het uitstel van betaling aanvragen tot en met 31 januari 2022. De aanvraag heeft terugwerkende kracht tot 1 oktober 2021. Krijg je ondertussen aanslagen en/of boetes en wordt aan uw aanvraag voor uitstel tegemoet gekomen, dan hoeft u deze niet te betalen.

Vragen uitstelregeling

Heb je vragen over de nieuwe uitstelregeling? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Zelfstandigenaftrek sneller afgebouwd
In de Miljoenennota is gepresenteerd dat het plan is om de zelfstandigenaftrek de komende jaren sneller en forser af te bouwen dan al eerder aangekondigd was. Als de belastingplannen doorgaan, is deze aftrekpost uiteindelijk in 2036 bijna € 4.000 lager.
Lees verder
arrow right
Lagere zelfstandigenaftrek 2022
De zelfstandigenaftrek wordt volgend jaar verder verlaagd blijkt uit het Belastingplan 2022. De verlaging was al eerder aangekondigd.
Lees verder
arrow right
Ben je als medicus zelfstandig ondernemer?
Ben je een medicus? En opereer je vaak volledig zelfstandig? Er is meer nodig om aangemerkt te worden als zelfstandig ondernemer aldus de rechtbank in Groningen.
Lees verder
arrow right
Elektrische auto's vrijstelling verlengd tot 2026
De afbouw van de vrijstelling op motorrijtuigenbelasting voor volledig elektrische auto's wordt pas van kracht in 2026, niet in 2025 zoals oorspronkelijk gepland. Echter, bestuurders van plug-in hybride auto's zullen vanaf volgend jaar wel een hogere motorrijtuigenbelasting moeten betalen. Dit is gemeld door RTL Nieuws.
Lees verder
arrow right
Job Reus

Job Reus

Fiscaal medewerker

Leendert Eelman

Leendert Eelman

Salarisadviseur