18 januari 2023

Maximale transitievergoeding 2023

In 2023 is de maximale transitievergoeding vastgesteld op € 89.000. Ten opzichte van 2022 is dit een verhoging van € 3.000.

Transitievergoeding

Bij ontslag heeft een werknemer in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding is te zien als tegemoetkoming voor de periode waarin de werknemer als gevolg van het ontslag minder inkomen heeft. In bepaalde gevallen bestaat er geen recht op een transitievergoeding, bijvoorbeeld als een werknemer ontslagen wordt vanwege ernstig verwijtbaar handelen, zoals het plegen van fraude of diefstal.

Nieuw maximum

Het maximum wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Voor 2023 is dit € 89.000. Bedraagt een jaarsalaris meer dan € 89.000, dan geldt dit hogere jaarsalaris als maximum.

Waarop is transitievergoeding gebaseerd?

De hoogte van de transitievergoeding die bij ontslag betaald wordt, is afhankelijk van twee factoren. Dit zijn de omvang van het maandsalaris en de duur van het dienstverband.

Let op!

Een werknemer heeft tegenwoordig vanaf de eerste dag van het dienstverband recht op een transitievergoeding, dus ook in de proeftijd.

Tot slot

Heb je vragen over ontslag of het betalen van transitievergoeding?  Onze HRM-en juridische specialisten zijn ervaren op dit vakgebied. Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Lonenspecial 2024
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2024 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Salarisadministratie
Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Uitspraak hogere boete bij zwaardere auto
Wanneer je je voertuig op de openbare weg gebruikt, dien je motorrijtuigenbelasting te betalen. Als je dit niet doet, riskeer je een naheffing en boete. De boete wordt berekend op basis van de hoogte van de naheffing. Is dit rechtvaardig?
Lees verder
arrow right
Jeroen Landolt

Jeroen Landolt

Registeraccountant