24 september 2024

Mogelijk te veel belastingrente bij btw en loonheffingen

Heb je een aanslag of beschikking btw of loonheffingen van de Belastingdienst ontvangen met belastingrente? Controleer of de belastingrente correct is berekend. Als er te veel rente in rekening is gebracht, kun je onder bepaalde voorwaarden het teveel betaalde bedrag terugvragen.

Belastingrente

De Belastingdienst berekent belastingrente als je te laat uw btw of loonheffingen betaalt. De belastingrente wordt dan berekend vanaf het moment dat de belasting betaald had moeten zijn. In bepaalde situaties heb je misschien in (een deel van) die periode wel al (een deel van) de belasting betaald. Je kunt de Belastingdienst dan vragen om de belastingrente te verlagen.

Een voorbeeld
Stel dat je in juli 2022 netjes op tijd jouw aangifte btw indiende over juni 2022 en de verschuldigde btw betaalde. In 2023 kom je tot de ontdekking dat je, naar jouw mening, te veel btw afdroeg over juni 2022 en vraag je een deel van de afgedragen btw terug. In 2024 blijkt dat je toch te weinig btw betaalde over juni 2022. De Belastingdienst legt een naheffingsaanslag btw op met belastingrente. De Belastingdienst berekent daarbij ook over de periode tussen uw betaling in juli 2022 en uw teruggave in 2023 belastingrente. Daarom kan je de Belastingdienst verzoeken om die belastingrente te verlagen.

Voorwaarden

Er geldt wel een aantal voorwaarden. Zo kan je geen verzoek doen als de totale belastingrente op de aanslag of de beschikking lager is dan € 100. Verder moet je in jouw verzoek een aantal gegevens verstrekken, zoals het aanslag- of beschikkingsnummer, de periode waarover je renteverlaging vraagt, het bedrag waarover ten onrechte belastingrente is berekend en de datum waarop je dit bedrag betaalde (inclusief betalingskenmerk).

Let op!

Denk je belastingrente te moeten betalen over een periode dat de Belastingdienst al over de belasting beschikte, neem dan contact met ons op. Onze adviseurs kunnen voor jou beoordelen of je inderdaad te veel belastingrente betaalde en of het loont om een verzoek tot verlaging te doen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingrente op maat: nu ook voor loon- en omzetbelasting
Vanaf 1 januari 2024 geldt een maatwerkregeling voor belastingrente inzake loon- en omzetbelasting. Voor andere belastingen was deze regeling al actief vanaf 2023. Dit stelt belastingplichtigen in staat belastingrente terug te vorderen voor een periode waarin de Belastingdienst al over de verschuldigde belasting beschikte.
Lees verder
arrow right
Belastingdienst start met definitieve aanslagen inkomstenbelasting 2021
De Belastingdienst begint met het opleggen van definitieve aanslagen inkomstenbelasting over 2021, voor zover deze nog niet eerder waren opgelegd vanwege mogelijke inkomsten in box 3. Voorafgaand aan de aanslagen ontvangen belastingplichtigen een brief waarin wordt uitgelegd waarom de definitieve aanslag mogelijk nog onjuist is. De eerste brieven worden in augustus 2024 verzonden naar een eerste groep belastingplichtigen.
Lees verder
arrow right
Loonheffingen update: Handboek 2024 nu beschikbaar
Het Handboek Loonheffingen 2024 is nu beschikbaar voor werkgevers. Jaarlijks publiceert de Belastingdienst dit handboek, waarin alle vereisten voor werkgevers met betrekking tot loonheffingen worden vermeld, om correcties en boetes te voorkomen.
Lees verder
arrow right