8 mei 2025

Nieuwe regels voor servicekosten huurwoningen vanaf 2026

Na goedkeuring door de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met een wetswijziging die meer duidelijkheid moet geven over servicekosten bij huurwoningen. In de wet is onder andere vastgelegd welke kosten wel en niet als servicekosten mogen worden gerekend. De nieuwe regels gelden vanaf 2026.

Waarvoor servicekosten?

In de wetswijziging is onder meer een lijst met zaken opgenomen waarvoor servicekosten in rekening gebracht mogen worden. Denk aan de kosten van gas en elektra als er geen individuele meters zijn. Bijvoorbeeld de kosten van een gemeenschappelijk zwembad of fitnessruimte vallen niet onder servicekosten.

Betere controle

De nieuwe regels betekenen ook dat huurders de servicekosten beter kunnen controleren en checken of ze niet te veel betalen. Bij een verschil van mening met de verhuurder kan eenvoudiger een zaak gestart worden bij de Huurcommissie.

Ondersteuning gemeentes

Ook zijn er regels opgenomen voor gemeentes om de Wet goed verhuurderschap beter te kunnen handhaven. Onder andere is geregeld dat een borgsom maximaal twee maanden kale huur mag bedragen en dat huurders jaarlijks een overzicht moeten krijgen van de gemaakte servicekosten.

Minder geschillen

De wetswijziging moet het aantal geschillen tussen huurders en verhuurders verminderen. Dit aantal nam de afgelopen jaren namelijk explosief toe.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Onjuiste opzegtermijn door werknemer: wie betaalt wat?
Een werknemer dacht dat hij per direct zijn dienstverband met de werkgever kon beëindigen door middel van een ontslagbrief. Hij was zich er echter niet van bewust dat hij wettelijk verplicht is om een opzegtermijn in acht te nemen.
Lees verder
arrow right
Alternatieve financieringsvormen 2025
Voor veel mkb-ondernemers is bancaire financiering lastig bereikbaar. Gelukkig zijn er volop alternatieve financieringsvormen beschikbaar, van private investeerders tot crowdfunding, kredietunies en overheidsregelingen zoals de BMKB en innovatiekredieten. Dit artikel geeft een helder overzicht van de mogelijkheden, inclusief praktische tips en aandachtspunten.
Lees verder
arrow right
Hogere korting op motorrijtuigenbelasting voor emissievrije auto’s
De motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische auto’s wordt mogelijk lager dan eerder aangekondigd. Het kabinet wil de tariefkorting voor emissievrije voertuigen in de jaren 2026 tot en met 2028 verhogen van 25% naar 30%. Dit betekent dat eigenaren slechts 70% van het volledige mrb-tarief betalen. De maatregel maakt deel uit van het Belastingplan 2026 en moet nog definitief worden goedgekeurd.
Lees verder
arrow right